x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurodeputaţi ungari: Laszlo Tokes este victima unui "spectacol politic"

Eurodeputaţi ungari: Laszlo Tokes este victima unui "spectacol politic"

de Mediafax    |    21 Noi 2013   •   16:28
Eurodeputaţi ungari: Laszlo Tokes este victima unui "spectacol politic"
Sursa foto: Radu Roşca/Intact Images

Eurodeputatul Laszlo Tokes este victima unui "spectacol politic" care are rolul discreditării şi intimidării celor care luptă pentru drepturile minorităţii maghiare, afirmă europarlamentari din cadrul partidului Fidesz, citaţi de MTI.

Decizia Consiliului de Onoare de a propune retragerea distincţiei lui Tokes este un atac grav la adresa libertăţii de exprimare, consideră eurodeputaţii ungari, catalogându-l pe Tokes drept "erou al revoluţiei române" şi "campion al libertăţii".

Iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune "extrem de preocupantă", un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor, a apreciat miercuri Ministerul ungar de Externe. Ministerul ungar de Externe a aflat cu dezamăgire că membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au stabilit că Laszlo Tokes nu este demn de această decoraţie, precizează MAE ungar.

România are dreptul suveran de a selecta personalităţile care să fie decorate şi pe cele ale căror decoraţii trebuie retrase, dar retragerea distincţiei lui Tokes este "extrem de preocupantă", precizează MAE ungar.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" şi o abţinere. Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat. Preşedintele Traian Băsescu este cel care decide retragerea sau nu a disticţiei acordate lui Laszlo Tokes, hotărârea luată miercuri de Consiliul de Onoare fiind doar o propunere, a precizat preşedintele Academiei Române.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes steaua romaniei