Eurodeputatul ungar Kovacs Bela, membru al partidului naţionalist Jobbik, a avut contacte periodice cu serviciile secrete ruse, a confirmat luni Szilard Nemeth, adjunctul şefului comisiei Parlamentului de la Budapesta care investighează această afacere.
Cazul europarlamentarului partidului de extremă-dreapta Jobbik, care, potrivit unor informaţii apărute în cotidianul Magyar Nemzet, ar fi suspectat de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene în favoarea Rusiei, a fost analizat luni la Budapesta, în cadrul unei şedinţe a comisiei parlamentare pentru securitate naţională.
Nemeth, care face parte din formaţiunea de guvernământ Fidesz, a declarat ziariştilor după reuniunea cu uşile închise a respectivei comisii că există înregistrări şi documente care atestă colaborarea lui Kovacs cu serviciile secrete ruse.
Politicianul socialist Roland Gur, al cărui partid deţine preşedinţia comisiei parlamentare, a anunţat că este nevoie de clarificări în acest caz şi consideră că Oficiul pentru protecţia Constituţiei, care se ocupă de activităţi de contraspionaj, va oferi informaţii corespunzătoare legate de chestiunea suspendării imunităţii europarlamentarului partidului Jobbik.
Cotidianul Magyar Nemzet a menţionat că Bela Kovacs a intrat mai demult în atenţia serviciului de contraspionaj, deoarece se întâlneşte în mod sistematic cu diplomaţi ruşi şi se deplasează lunar la Moscova.
La rândul său, reprezentantul formaţiunii ecologiste LMP în această comisie, Bernadett Szel, a declarat că dovezile prezentate sunt convingătoare şi este evident că acuzaţiile la adresa eurodeputatului Bela Kovacs nu fac parte dintr-o eventuală conspiraţie, aşa cum a susţinut Gabor Vona, liderul Jobbik.
Vona a declarat, într-un comunicat difuzat MTI şi preluat de politics.hu, că va participa la audierile de luni din comisie şi că partidul său “nu are nimic de ascuns” în legătură cu bănuielile de spionaj care-l vizează pe Bela Kovacs.
Vona crede că momentul în care a ieşit la suprafaţă cazul de spionaj este suspect, întrucât investigarea dosarului a început în anul 2009, dar el a devenit public abia acum, înaintea alegerilor europarlamentare. Liderul Jobbik mai susţine că vicepreşedintele american Joe Biden i-ar fi cerut premierului Viktor Orban să slăbească această formaţiune radical naţionalistă.
Presa maghiară a dezvăluit joi că eurodeputatul Bela Kovacs, care candidează din nou la europarlamentarele de duminică, este suspectat că ar fi agent al Moscovei, iar procurorul general al Ungariei i-a cerut preşedintelui Parlamentului European să-i ridice imunitatea pentru a putea fi anchetat.
Conform dosarului penal deschis de Biroul pentru Protecţia Constituţiei, el s-a întâlnit în mod regulat cu diplomaţi ruşi şi a efectuat deplasări la Moscova în fiecare lună. De asemenea, Kovacs este căsătorit cu o femeie ce are cetăţenie dublă rusă şi austriacă şi este la rândul ei bănuită că a lucrat în trecut pentru KGB.
Bela Kovacs a declarat că respinge acuzaţiile apărute în presă şi a precizat că nu a făcut parte niciodată dintr-un serviciu secret şi nici nu a colaborat cu vreunul şi că stă la dispoziţia comisiei parlamentare pentru securitate naţională pentru a fi audiat în şedinţă deschisă.
Cazul său a fost botezat de presa ungară “KGBela”.
Kovacs Bela (54 de ani) a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale de la Moscova în timpul Uniunii Sovietice în anii 1980 şi şi-a petrecut mare parte a vieţii în capitala Rusiei unde a condus o afacere în domeniul comerţului internaţional, potrivit CV-ului său public. El s-a întors în Ungaria în 2004, anul în care ţara a devenit membră a UE. În anul următor, el s-a alăturat partidului de extremă-dreapta Jobbik, pe atunci doar o mică grupare de tineri entuziaşti.
În Parlamentul European, Kovacs a ajutat la formarea Alianţei Europene a Mişcărilor Naţionale, o alianţă de extremă-dreapta, care până recent a avut printre membrii săi şi Frontul Naţional (FN) din Franţa. El este în prezent preşedintele acestui grup european.
Rugat să comenteze cazul Kovacs, premierul ungar Viktor Orban a declarat pentru postul de televiziune M1 că spionajul este egal cu trădarea şi că, din punctul său de vedere, este şocant că un partid care se numeşte naţional încearcă să trimită la Bruxelles pe cineva care este suspectat de trădare. El a adăugat că legea din Ungaria trebuie să acţioneze cu toată tăria în acest caz.
Vicepreşedintele Jobbik şi candidat la PE Zoltan Balczo, dar şi Bela Kovacs, au susţinut o conferinţă de presă extraordinară pentru a reacţiona la ceea ce ei numesc “falsul scandal” creat de cotidianul ungar Magyar Nemzet.
În opinia lor, scopul este clar. SUA şi aliaţii lor europeni vor să oprească Jobbik din ascensiune cu orice preţ şi să facă din Partidul Socialist Ungar principalul competitor pentru Fidesz, indiferent de costuri.
Balczo a precizat că motivul pentru care se referă la rolul jucat de SUA este informaţia difuzată de presă, potrivit căreia a existat o discuţie telefonică între vicepreşedintele american Joe Biden şi premierul ungar Viktor Orban, în care Biden îi explică lui Orban că este foarte important ca Jobbik să fie lovit înaintea alegerilor. Biden l-ar fi nominalizat în mod special pe Bela Kovacs, care este o figură marcantă pentru relaţiile ungaro-ruse, iar în viziunea vicepreşedintelui american, nu ar trebui să câştige un nou mandat de europarlamentar. Balczo a declarat că este foarte trist să vadă acest scenariu realizat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Jobbik.
“Jobbik constată cu tristeţe că Guvernul ungar este atât de supus aşteptărilor imperiale şi doreşte să amintească electoratului că atacurile în serie din ultimele săptămâni sunt menite a împiedica Jobbik să-şi prezinte agenda”, a mai declarat Zoltan Balczo. (D.I, M.C)