Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler s-a întâlnit marţi, la Parlamentul European, cu o delegaţie formată din patru activişti ai mişcării Euromaidan din Kiev, pe care a asigurat-o de sprijinul Partidului Popular European, din al cărui grup în PE face parte, pentru forţele democratice şi proeuropene din Ucraina, informează un comunicat al biroului său.
"La recentul Congres electoral al PPE de la Dublin, poate cea mai importantă dezbatere, care a fost urmată şi de adoptarea unei rezoluţii, a fost legată de situaţia din Ucraina. Iulia Timoşenko şi Vitali Kliciko au fost primiţi cu entuziasm la Dublin, iar discursurile lor au fost puternice", a afirmat deputatul european cu prilejul întâlnirii de la Strasbourg.
În cadrul discuţiilor avute, cei patru membri ai delegaţiei au făcut un scurt rezumat al situaţiei din Ucraina, arătând că scopul principal al deplasării lor la Strasbourg este acela de a găsi sprijin pentru mişcarea Euromaidan. Activiştii au spus că îşi doresc să realizeze legături cu mediul politic şi societatea civilă din state membre ale UE care să le permită organizarea de schimburi de experienţă şi contacte directe cu organizaţii ale diverselor medii profesionale din estul Ucrainei.
"Ucraina este o societate relativ închisă. Doar 25% din locuitorii din estul Ucrainei au călătorit dincolo de graniţele ţării. Ei sunt supuşi propagandei ruse şi ca atare se tem de UE şi de ceea ce ar însemna apropierea Ucrainei de UE. Ei cred că această apropiere va duce la pierderea locurilor de muncă, la marginalizare. Aceşti oameni au nevoie să vadă la faţa locului ce înseamnă un stat membru al UE, să le schimbăm percepţia, şi de aceea am avea nevoie de sprijin pentru a organiza deplasări în state membre ale UE", a afirmat Lilia Piovar, din mişcarea Euromaidan, conform comunicatului citat.
Membrii delegaţiei şi-au exprimat temerile cu privire la evoluţia ostilităţilor în Crimeea şi estul Ucrainei după referendumul din 16 martie, dar şi referitor la înrăutăţirea situaţiei economice din Ucraina, afirmând că guvernul de la Kiev are nevoie de sprijin concret din partea UE şi NATO. În acest context, Oleh Ribaciuk, fost vicepremier al Ucrainei însărcinat cu integrarea europeană în anul 2005, a vorbit despre pericolul izbucnirii unui război în regiune cu consecinţe nefaste asupra întregii Europe. El a mai arătat că forţele democratice şi proeuropene din Ucraina nu au nici o ezitare în a semna Acordul de Asociere cu UE după alegerile parlamentare de la 25 mai.
La rândul său, Iuliu Winkler şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini forţele democratice şi proeuropene din Ucraina, exprimându-şi speranţa că dialogul va prima în soluţionarea tensiunilor actuale.
"Ştiu că aveţi nevoie atât de susţinere concretă şi imediată, dar şi de ajutor pe termen lung, iar din acest punct de vedere, pot să vă asigur că îi aveţi alături pe aproape toţi colegii mei deputaţi din Parlamentul European, marea lor majoritate vă susţin cauza. (...) Am fost revoltat şi mişcat de moartea atâtor oameni şi sper ca de acum încolo să se mizeze pe cartea dialogului pentru a se evita noi pierderi de vieţi omeneşti. Cred că noi, eurodeputaţii din România, suntem mai empatici decât ceilalţi în privinţa aceasta din cauza faptului că, în 1989, la răsturnarea regimului comunist şi pe străzile noastre a curs sânge. Mai sper ca sacrificiile făcute să nu fi fost în van", a spus deputatul european.
Din delegaţia activiştilor mişcării Euromaidan au mai făcut parte Serghei Koba, unul dintre liderii protestului din 29 decembrie 2013 de la reşedinţa preşedintelui Viktor Ianukovici, şi Sergej Galanzin, care alături de Vitali Kliciko a organizat mai multe manifestaţii.