x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, total exclusă

Europa, total exclusă

de Sînziana Stancu    |    05 Dec 2010   •   18:46

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, crede că Europa a fost “total exclusă” de la summitul din Copenhaga. În plus, el spune că a fost şi “prost tratată”, refuzând să accepte opinia ambasadorului american, potrivit căruia natura haotică a summitului de la Copenhaga, din 2009, a fost cauza eşecului, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Dintr-o telegramă trimisă de ambasadorul Statelor Unite în Belgia, Howard Gutman, la Washington, publicată de WikiLeaks, reiese că, în opinia ambasadorului, natura haotică a reuniunii de la Copenhaga asupra modificărilor climatice, în decembrie 2009, a îndepărat Uniunea Europeană (UE) de negocierile finale cruciale între Statele Unite şi China. Rezultatul a fost un acord mai slab decât se spera.

“Ei ar fi putut, cu siguranţă, să cheme Europa (la negocieri) şi să ne spună să venim”, i-a spus Van Rompuy lui Gutman, potrivit acestei telegrame, care redă o discuţie între cei doi şi şeful de personal al preşedintelui Uniunii, Frans Van Daele.

Van Rompuy a aruncat, de asemenea, o parte a vinei pentru felul în care a fost tratată Europa asupra europenilor.

“Nimeni nu ştie pe cine să cheme (la negocieri): (pe) Merkel, (pe) Barroso sau cine mai ştie pe cine”, i-a spus preşedintele Uniunii ambasadorului american.

×
Subiecte în articol: externe wikileaks