x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, val de căldură necruțător. Incendiile de vegetație pârjolesc emisfera nordică

Europa, val de căldură necruțător. Incendiile de vegetație pârjolesc emisfera nordică

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2023   •   21:45
Europa, val de căldură necruțător. Incendiile de vegetație pârjolesc emisfera nordică

Europa traversează un val de căldură necruțător, cu temperaturi care se așteaptă să atingă 48 de grade Celsius în unele regiuni. Incendiile de vegetație pârjolesc mai multe zone din continent, inclusiv Grecia, Spania și Cipru.

Autoritățile sanitare au tras un semnal de alarmă din America de Nord până în Europa și Asia, îndemnând populația să se hidrateze și să se adăpostească de soarele arzător.

Europa, continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, se pregătea ca vârful actualului val de căldură să atingă insulele italiene Sicilia și Sardinia, unde Agenția Spațială Europeană a prognozat o temperatură maximă de 48 de grade Celsius. Precedentul record european de temperatură a fost de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în 2021, notează AFP.

Italienii au fost avertizați să se pregătească pentru "cel mai intens val de căldură al verii și, de asemenea, unul dintre cele mai intense din toate timpurile", în timp ce temperaturile au atins aproape un record de 39 de grade Celsius la Roma, luni.

În apropiere de Atena, serviciile de urgență luptă cu incendii de vegetație în mai multe localități din jurul Atenei. "Principala noastră preocupare este protejarea vieții umane", a declarat presei purtătorul de cuvânt al pompierilor, Yannis Artopios.

Mai multe case au ars în zonă, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică ERT.

Un incendiu de pădure a izbucnit pe fondul vântului puternic lângă popularul oraș balnear Loutraki, unde primarul a declarat că 1.200 de copii au fost evacuați din taberele de vacanță.

"Vremea extremă ... are un impact major asupra sănătății umane, ecosistemelor, economiilor, agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă", a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas.

Potrivit serviciului de monitorizare a vremii din UE, a fost deja cea mai călduroasă lună iunie din lume, iar luna iulie pare să doboare și ea recorduri.

Spania nu s-a bucurat de prea mult răgaz, cu temperaturi de 44,7 grade Celsius înregistrate luni în orașul Jaen din sudul țării.

În Cipru, unde se așteaptă ca temperaturile să se mențină peste 40C până joi, un bărbat în vârstă de 90 de ani a murit din cauza insolației, iar alți trei bătrâni au fost spitalizați, au anunțat autoritățile sanitare.

Și unele părți ale Asiei „s-au copt” la temperaturi record. China a raportat un nou record pentru mijlocul lunii iulie în nord-vestul țării, unde temperaturile au atins 52,2°C în satul Sanbao din regiunea Xinjiang, depășind precedentul record de 50,6°C stabilit în urmă cu șase ani.

Alerte de insolație fuseseră emise în 32 din cele 47 de prefecturi din Japonia, în principal în regiunile centrale și sud-vestice. Cel puțin 60 de persoane au fost tratate pentru insolație, potrivit presei, dintre care 51 au fost transportate la un spital din Tokyo.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: europa val caldura