Riscul unei deplasări către dreapta la alegerile parlamentare europene din luna mai creează nelinişte în rândul liderilor de afaceri de pe plan global, care se tem ca votul să nu ducă la o Uniune mai greu de guvernat, dar speră în continuare la o reformă a blocului, relatează miercuri agenţia Reuters de la Davos, unde a început miercuri cea de-a 44-a ediţie a Forumului Economic Mondial.
Şomajul în creştere, oboseala austerităţii şi creşterea încă anemică creează mediul perfect ca partidele cu orientări extremiste să câştige teren la scrutinul din primăvară. Unii analişti prevăd că un grup de partide anti-euro, între care Frontul Naţional din Franţa, UKIP din Marea Britanie, Syriza din Grecia şi Partidul Libertăţii din Olanda, şi-a putea adjudeca 20% sau chiar mai mult dintre sufragii.
În opinia unor directori de companii participanţi la reuniunea anuală a elitei globale de la Davos, alegerile din mai prezintă un risc masiv pentru perspectivele economice ale Europei, chiar dacă a fost evitată o destrămare a zonei euro.
"Riscul major a dispărut, dar există riscul ca un anumit nivel de risc să revină în acest an", a declarat Axel Weber, preşedintele UBS şi fost preşedinte al Bundesbank, în cadrul unui seminar la Davos intitulat "A revenit Europa?".
Weber a calificat drept un risc un posibil avans al euroscepticilor la alegerile europene, fapt care, în opinia sa, ar putea complica procesul politic în Uniune. "Gândiţi-vă cum a complicat Tea Party procesul guvernamental din Statele Unite", a menţionat el.
Potrivit unor recente sondaje, Frontul Naţional, formaţiunea anti-imigraţie din Franţa, şi-a întărit popularitatea după alegerile prezidenţiale din 2012, la care liderul său, Marine Le Pen, a ieşit pe locul al treilea, cu 17,90% din voturi, cel mai bun scor din istoria sa.
Pierre Nanterme, directorul francez al companiei globale de consultanţă Accenture, s-a declarat la rândul său îngrijorat de o "ascensiune a extremelor" pe fondul ratei ridicate a şomajului.
"Sunt extrem de preocupat de rezultatul alegerilor europene. Trebuie să fim deosebit de atenţi pentru că, dacă nu creăm un mediu mai incluziv, oamenii se vor întreba care este rostul Europei", a spus Nanterme.
În schimb, ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb - care şi-a anunţat recent candidatura la alegerile europarlamentare din mai - se aşteaptă ca euroscepticii din extrema-dreaptă şi extrema-stângă să obţină între 10% şi 20% din locuri în viitorul parlament european, comparativ cu 12% în cel actual.
"Va fi mai puţin decât se aşteaptă mulţi comentatori, dar mai mult decât au avut în ultima legislatură", a declarat Stubb într-un interviu acordat Reuters în marja Forumului.
Christophe de Margerie, directorul executiv al companiei petroliere franceze Total, a subliniat în ce-l priveşte că, indiferent de rezultatul alegerilor, Europa trebuie să-şi schimbe propriul mod de percepţie.
"Nu o luaţi ca pe o provocare, dar cred că Europa ar trebui reconsiderată ca ţară emergentă şi trebuie să se întoarcă la competitivitate", a afirmat responsabilul francez.
"Nu putem concura cu cei care uneori fac acelaşi produs cu un cost mai mic. Trebuie să îmbunătăţim abilităţilor inginerilor şi muncitorilor noştri la toate nivelurile şi să-i obligăm să aducă noi produse pe piaţă. Şi, în egală măsură, să nu mai facem diferenţa între Europa de sud şi Europa de nord, pentru că în acest caz Europa e moartă", a adăugat Christophe de Margerie.
Aproximativ 2.500 de participanţi din peste 100 de ţări sunt aşteptaţi la cea de a 44-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care are loc de miercuri până sâmbătă în oraşul elveţian. Evenimentul organizat anual reuneşte directori de companii din cele 1.000 de companii membre ale organizaţiei, precum şi politicieni, reprezentanţi din mediul academic, ONG-uri, lideri religioşi şi jurnalişti, cu scopul de a dezbate problemele globale stringente.
În 2014, creşterea decalajului dintre bogaţi şi săraci este considerată ca fiind cel mai mare risc pentru stabilitatea globală, potrivit unui studiu publicat recent de WEF. În raportul anual, organizaţia avertizează că disparitatea veniturilor reprezintă riscul cu cele mai mari şanse să provoace daune globale grave în următorul deceniu. Totodată, s-a evidenţiat şi riscul tot mai ameninţător al atacurilor cibernetice.
Din rândurile participanţilor nu lipseşte premierul ucrainean Mikola Azarov, care a sosit miercuri la Davos, în pofida ciocnirilor violente între manifestanţi şi forţele de ordine care au loc la Kiev de duminică, notează agenţia EFE. Potrivit agenţiilor ucrainene, şeful executivului ucrainean are prevăzute între altele întâlniri cu directorii de la Shell şi de la Carlsberg şi cu directorul general al Organizaţiei Modiale a Comerţului, Roberto Azevedo.