x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EUROPARLAMENTARI LA ROMA/Lobby pentru modificarea Decretului italian

EUROPARLAMENTARI LA ROMA/Lobby pentru modificarea Decretului italian

de Irina Cristea    |    05 Mar 2009   •   00:00

Decretul italian care prevede pedepse mai aspre pentru autorii de delicte sexuale şi permite înfiinţarea "patrulelor cetăţeneşti" ar putea fi modificat în cursul acestei luni, se arată într-un comunicat dat publicităţii după întâlnirea, la Roma, dintre un grup de europarlamentari români şi mai mulţi colegi din Legislativul italian.



Din delegaţia europarlamentară aflată în capitala Italiei fac parte Corina Creţu, Daciana Sârbu, Sebastian Bodu şi Marian Jean Marinescu. Cei patru au avut miercuri întrevederi cu membri ai Comisiei Permanente pentru Politici ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Italiene ­ prezidată de Rosanna Boldi ­ şi cu membri ai Comisiei similare din Camera Deputaţilor ­ coordonată de Pierluigi Castagnetti.

LIBERTĂŢILE CIVILE. Europarlamentarii români au pledat pentru modificarea decretului privind "voluntarii pentru siguranţă", al căror scop este de a patrula pentru prevenirea şi combaterea actelor criminale. Această prevedere poate duce, spun ei, la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor civile, fiind astfel în neconcordanţă cu legislaţia Uniunii Europene şi constituind o abdicare de la principiul statului de drept.

În replică, senatorii italieni au explicat că decretul nu a fost gândit din cauza românilor, iar patrulele civile ar putea fi create doar dacă primarii localităţilor le consideră oportune, menirea acestor patrule neînarmate fiind doar de a sesiza poliţia în cazul observării unor infracţiuni.

Agenda misiunii de informare a grupului europarlamentar mai include întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din Italia, cu reprezentanţi ai carabinierilor şi cu PS Siluan, Episcopul ortodox român din Italia. 

×
Subiecte în articol: externe