Printre aliatii europeni ai Statelor Unite sporesc temerile legate de ultimele demersuri intreprinse de presedintele Donald Trump in Orientul Mijlociu. Dincolo de mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, decizie care a generat o adevarat baie de sange in Gaza, hotararea Washingtonului de a se retrage din acordul nuclear multilateral cu Iranul a lasat o impresie cumplita.
Europenii inca mai cauta indiciile unei noi abordari strategice, fara a descoperi insa nimic, scrie BBC intr-un comentariu pe aceasta tema. Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim in combinatie cu zecile de palestinieni morti in Gaza fac reduc la minim sansele de reusita ale unui proces de pace in zona sub conducerea SUA. "Practic, sunt egale cu zero", a comentat Martin Indyk, fost emisar special al SUA la negocierile israeliano-palestiniene in administratia Barack Obama.
"Am intrebat Casa Alba care va fi urmatorul pas", a spus un diplomat european. Ni s-a raspuns ca nu au avut timp sa pregateasca un plan 'B' din cauza schimbarilor intervenite in Consiliul national de securitate". Trei dintre aliatii europeni ai SUA - Marea Britanie, Franta si Germania, parti ale acordului cu Iranul, au discutat unii cu altii in tentativa de a satisface pretentiile lui Trump.
Ei sperau ca vor reusi sa-l convinga pe presedintele Trump sa nu respinga in totalitate tratatul cu Iranul si anticipau trei scenarii de evolutie a evenimentelor
1. Presedintele Trump nu da curs amenintarilor privind retragerea din acord si continua negocierile cu Teheranul;
2. Trump renunta la tratat si instituie un regim de sanctiuni mult mai sever;
3. Liderul de la Casa Alba retrage SUA si acord si decide noi sanctiuni.
Interesant este ca, anuntandu-si hotararea, Trump nu numai ca nu s-a consultat cu consilierul sau pe probleme de securitate nationale, dar a ignorat total inclusiv indemnul ministrului sau de externe, Mike Pompeo, care a incercat in zadar sa obtina de la seful sau o amanare de macar doua saptamani pentru a conveni o pozitie comuna a SUA si UE. In prezent, Pompeo spera sa readuca Iranul la masa tratativelor.
In opinia BBC, administratia Donald Trump nu si-a imaginat ca partenerii europeni din acordul nuclear cu Iranul vor refuza categoric sa participe la o noua coalitie globala, creata cu scopul declarat de a spori presiunile asupra Iranului.