x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eutanasierea la cerere a copiilor ar putea deveni legală în Belgia

Eutanasierea la cerere a copiilor ar putea deveni legală în Belgia

12 Feb 2014   •   15:34
Eutanasierea la cerere a copiilor ar putea deveni legală în Belgia

Belgia, una dintre puţinele ţări în care eutanasia este legală la oameni, ar putea vota mâine un articol de lege care permite eutanasierea la cerere a minorilor cu boli incurabile, în stadiu terminal. În prezent, doar persoanele de peste 18 ani pot opta pentru această procedură.

Măsura se bucură de sprijinul societăţii belgiene, deşi există şi contestatari care au fost foarte vocali, în ultimele zile, organizând proteste în stradă.

Contestatarii, printre care şi membri ai clerului, spun că o astfel de măsură "ar deschide o uşă care nu mai poate fi închisă".

Susţinătorii, printre care şi reputatul medic pediatru belgian Gerland van Berlaer, spun că eutanasierea minorilor cu boli incurabile, în stadiu terminal, ar fi un gest de compasiune.

"Vorbim de copii care sunt efectiv în pragul morţii, care oricum ar muri într-un timp foarte scurt şi care au parte de dureri insuportabile", spune van Berlaer, care este şeful unităţii de pediatrie a Spitalului Universitar din Bruxelles.

"Este un lucru pe care îl auzim des de la copii: Nu vreau să mor în maniera aceasta îngrozitoare, vreau să părăsesc lumea cât încă mă mai simt om şi am demnitate", spune pediatrul.

Senatul belgian a votat acest amendament la legea eutanasierii cu 50 de voturi pentru şi 17 împotrivă, în data de 12 decembrie 2013. Amendamentul prevede că un minor nu poate fi eutanasiat decât cu acordul părinţilor şi dacă există dovezi din partea unui psiholog şi a unui psihiatru că acesta are discernământ.

Casa Reprezentanţilor, a doua cameră a Parlamentului belgian, va dezbate astăzi amendamentul şi va vota mâine. Este de aşteptat ca legea să treacă.

Deşi sondajele de opinie efectuate pe această temă arată că 75% dintre belgieni susţin măsura, cei care se împotrivesc sunt foarte vocali şi au organizat mai multe proteste de stradă, cerând ca amendamentul să nu fie votat.

"Deschidem o uşă pe care nimeni nu va reuşi să o mai închidă. Există riscul unor consecinţe foarte grave pe termen lung asupra societăţii, a felului în care înţelegem viaţa, moartea şi libertatea fiinţei umane", a declarat arhiepiscopul Bruxellesului, Andre Leonard.

Printre cei care se opun măsurii se numără şi 160 de pediatri, care au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi arată nemulţumirea faţă de noua lege.

Medicii spun că nu există un mod obiectiv de a dovedi că un copil are sau nu discernământ, adăugând că medicina modernă poate combate durerea resimţită chiar şi de cei mai bolnavi dintre copii.

La rândul său, pediatrul Gerland van Berlaer spune că de măsură vor beneficia, cel mai probabil, doar câţiva adolescenţi pe an, pentru care eutanasierea este cea mai blândă opţiune.

Doctorul Marc Van Hoey, preşedintele asociaţiei "Dreptul de a Muri", care militează pentru eutanasia la cerere, susţine şi el măsura.

"Am văut mulţi oameni murind în agonie. Dacă vezi pe cineva murind în chinuri, expresia feţei lor nu afişează decât durere. N-am văzut niciodată această expresie la un pacient care a optat pentru eutanasie", spune Van Hoey.

Eutanasierea la cerere a minorilor mai este permisă în Olanda. Aici, copiii cu boli incurabile în stadiu terminal cu vârsta între 12 şi 15 ani pot fi eutanasiaţi cu acordul părinţilor, în timp ce pacienţii de 16 şi 17 ani pot opta singuri pentru procedură, avânt totuşi obligaţia de a-şi înştiinţa părinţii. 

×