x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evacuarea din Liban - Inca 57 de romani repatriati

Evacuarea din Liban - Inca 57 de romani repatriati

de Irina Cristea    |    26 Iul 2006   •   00:00

Evacuarea cetatenilor romani aflati in Liban continua, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, in vreme ce autoritatile altor state sunt deja date in judecata pentru felul in care au gestionat operatiuni similare.

DEZACORD. Americanii sunt criticati pentru gestionarea evacuarii din Liban

Evacuarea cetatenilor romani aflati in Liban continua, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, in vreme ce autoritatile altor state sunt deja date in judecata pentru felul in care au gestionat operatiuni similare.

Un numar de 57 de romani si rude ale acestora au fost inclusi intr-un nou "val" de evacuare. Cu ajutorul mai multor state europene, cetatenii romani si membrii familiilor lor au parasit Libanul in perioada 20-25 iulie, pe cale maritima, prin intermediul operatiunilor organizate de state din Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat remis de catre Ministerul Afacerilor Externe.

Actiunile din acest interval survin convoaielor de evacuare din 17, 18 si 20 iulie, in urma carora au fost repatriate 729 de persoane, la capatul unor eforturi care le-au atras autoritatilor de la Bucuresti deopotriva critici si aprecieri.

CU CERTIFICATUL DE NASTERE. Repatriatii au descris, la sosirea in tara, panica ce i-a cuprins si dorinta de a parasi cat mai grabnic zona de conflict, dar si eforturile care s-au facut pentru aducerea lor in tara indiferent de buna ordine in care le erau documentele necesare calatoriei. "Am vazut cu ochii mei cum multe persoane din convoiul de romani au trecut granita dintre Liban si Siria doar pe baza unei banale copii de pe certificatul de nastere. Oamenii de la consulat, atat de la Beirut, cat si de la Damasc, au facut eforturi uriase pentru a ne ajuta pe toti.

Cred ca si daca te prezentai acolo cu o bucata de hartie igienica pe care era scris ca esti roman, tot incercau sa te treaca in Siria si apoi sa te urce in avion.

La aeroportul din Siria au venit cei de la TAROM sa faca check-in-ul, sirienii erau innebuniti de actele cu care unii si altii voiau sa urce in avion. Asta in timp ce la Ambasada Frantei din Beirut mi s-a inchis telefonul in nas cand am incercat sa plec mai repede", ne-a declarat unul dintre romanii repatriati la 20 iulie.

LA JUDECATA. In alte state, repatrierile se lasa deja cu chemari in judecata. Potrivit unei relatari Reuters, un grup arabo-american pentru drepturi civile a depus o plangere impotriva administratiei de la Washington, pe care o acuza ca nu a reusit sa protejeze vietile a mii de cetateni ai Statelor Unite blocati in Liban de ofensiva israeliana. In proces sunt acuzati Condoleezza Rice si secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, care nu ar fi coordonat eficient eforturile de evacuare a cetatenilor americani din Liban. Grupul solicita un ordin judecatoresc de urgenta, care sa oblige Guvernul american sa sisteze livrarile de armament catre Israel atat timp cat mai exista cetateni americani care incearca sa paraseasca Libanul.

Departamentul de Stat afirma ca in Liban se aflau circa 25.000 de americani in momentul izbucnirii conflictului, iar pana luni au fost evacuati 13.600 dintre acestia. Varianta acuzatorilor este ca mii de cetateni americani raman blocati in sudul Libanului, fara nici o posibilitate de a primi ajutor.

Plangerea a fost depusa in numele a mai mult de 30 de libanezi-americani, care fie au parasit Libanul, fie incearca sa plece din zona de la jumatatea lunii iulie.

OFENSIVA
Armata israeliana a anuntat ca a provocat pierderi grele in randul militantilor Hezbollah din localitatea Bint Jbeil, din sudul Libanului, asupra careia a si preluat controlul. De partea cealalta, 16 rachete ale Hezbollah au explodat ieri la Haifa, atacurile soldandu-se cu cel putin cinci raniti. In vreme ce luptele continua tot mai incrancenat, comunitatea internationala ezita, in continuare, sa transeze situatia. Desi isi exprima sprijinul pentru trimitrea unei forte militare internationale in sudul Libanului, majoritatea tarilor nu sunt dispuse sa ia si parte la ea. NATO afirma ca este suprasolicitata, Marea Britanie declara ca trupele sale au prea multe angajamente, iar Germania sustine ca doreste sa participe la o astfel de forta doar cu acordul Hezbollah.
GRENADE
Organizatia americana pentru protectia drepturilor omului Human Rights Watch a acuzat Israelul ca a utilizat saptamana trecuta grenade cu fragmentare impotriva unei localitati libaneze, in timpul unui atac impotriva militiilor Hezbollah. "Munitiile cu fragmentare sunt arme inacceptabil de imprecise si nesigure in zonele cu civili", a declarat directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, citat de Reuters. Roth a mai spus ca acest tip de armament nu ar trebui utilizat niciodata in zonele populate si a somat Israelul sa inceteze imediat utilizarea grenadelor care ar fi ucis o persoana in localitatea Blida, din sudul Libanului, in timp ce alte 12 au fost ranite. HRW isi bazeaza afirmatiile pe studii efectuate in conflictele din Kosovo si Irak. Dupa atacurile cu astfel de munitii raman deseori grenade neexplodate care ameninta viata civililor.

FASIA DE SECURITATE
"Israelul va mentine o zona de securitate in sudul Libanului pana la desfasurarea unei forte internationale", a declarat, ieri, ministrul Apararii Amir Peretz. In aceasta regiune, surse israeliene apreciaza ca este nevoie de 10.000 - 20.000 de militari ai fortelor internationale, care sa fie desfasurati la doua saptamani de la aprobarea misiunii. Peretz a precizat ca Israelul va mentine controlul in zona de securitate deschizand focul asupra oricui va incerca sa patrunda in acest perimetru ale carui delimitari vor fi schimbate in permanenta, in functie de conditiile de pe teren.
Pe de alta parte, Armata israeliana a anuntat aseara eliberarea a doi presupusi militanti Hezbollah, care fusesera capturati duminica.

FURTUNA IN ORIENT
Regele Abdullah al Arabiei Saudite si presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, prevad un dezastru in Orientul Mijlociu. Ofensivele israeliene din Liban si teritoriile palestiniene pot provoca un razboi in regiune, sustine regele Abdullah. El a cerut Statelor Unite sa intervina in incetarea ostilitatilor, avertizand ca "daca optiunea pacii esueaza din cauza arogantei israeliene, nu va mai fi alta optiune in afara razboiului". Acelasi tip de discurs il are si vecinul Ahmadinejad, care anunta din nou aparitia unui conflict regional, cauzat de data asta de ofensiva israeliana. "Cei care seamana vant vor recolta in mod sigur furtuna. Aceasta furtuna se va intoarce impotriva inamicilor umanitatii si ii va lovi cu violenta", a spus presedintele iranian aflat in vizita la Dusanbe, in Tadjikistan.
×
Subiecte în articol: externe liban