x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evacuările continuă. Un convoi de militari au părăsit Douma

Evacuările continuă. Un convoi de militari au părăsit Douma

13 Apr 2018   •   13:25
Evacuările continuă. Un convoi de militari au părăsit Douma

Mii de combatanţi şi de civili au părăsit în cursul nopţii de joi spre vineri Douma, ultimul teritoriu rebel sirian din Ghouta de Est, unde evacuările continuau vineri, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP. 

Douma se află de mai multe zile în centrul preocupărilor internaţionale, după ce un presupus atac chimic, care, potrivit echipelor de salvare, s-ar fi soldat cu zeci de morţi la 7 aprilie, a determinat puterile occidentale, în frunte cu SUA şi Franţa, să agite ameninţarea unor lovituri aeriene în Siria. 

A doua zi după presupusul atac chimic, rebelii grupării Jaich al-Islam care controlau Douma au fost constrânşi să accepte un acord de evacuare mediat de Rusia, permiţând regimului preşedintelui Bashar al-Assad să recucerească în totalitate Ghouta, la porţile Damascului. 

'După miezul nopţii, 85 de autobuze au ieşit din Ghouta, transportând 4.000 de persoane, combatanţi şi civili', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, potrivit căruia convoiul se îndreaptă spre teritoriul rebel Al-Bab, în nordul Siriei. 

Conform aceleiaşi surse, în ultimele zile, majoritatea combatanţilor Jaich al-Islam, printre care cei mai mulţi dintre şefii grupării, inclusiv liderul Issam Bouwaydani, au plecat din Douma în patru valuri succesive. 

Potrivit OSDO, 'operaţiunea de evacuare ar trebui să se încheie înainte de intrarea în Douma a experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)', care îşi vor începe sâmbătă ancheta referitoare la presupusul atac chimic din acest oraş. 

Regimul sirian şi aliatul său Rusia au făcut presiuni pentru o anchetă a OIAC, în timp ce preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au ameninţat cu lovituri în Siria, unde regimul a negat orice atac chimic. 

Conform echipelor de salvatori din zona rebelă 'Căştile albe' şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, mai mult de 40 de persoane au fost ucise la Douma, iar peste 500 de răniţi au fost îngrijiţi, mai ales pentru 'dificultăţi respiratorii'. 

La 18 februarie, regimul Al-Assad, sprijinit militar de Moscova, a lansat o ofensivă de o rară violenţă în Ghouta, unde, potrivit OSDO, au fost ucişi peste 1.700 de civili. 

Armata rusă a anunţat joi recucerirea 'totală' a Ghoutei de Est de către forţele guvernamentale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: atac chimic siria convoi de militari douma