x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ever Given va putea părăsi Canalul Suez doar dacă proprietarii navei vor plăti compensaţii

Ever Given va putea părăsi Canalul Suez doar dacă proprietarii navei vor plăti compensaţii

12 Apr 2021   •   18:22
Ever Given va putea părăsi Canalul Suez doar dacă proprietarii navei vor plăti compensaţii
Sursa foto: Hepta

Autorităţile egiptene au declarat că nu vor elibera nova-container Ever Given, care a fost blocată în Canalul Suez timp de o săptămână, decât în condiţiile în care proprietarii navei vor plăti compensaţii de un miliard de dolari, conform Business Insider, citat de Mediafax.

„Nava va rămâne aici până în momentul în care vom finaliza investigaţiile şi compensaţiile vor fi plătite”, spune lt. gen. Osama Rabie, care conduce Autoritatea Canalului Suez.

Suma cerută ar acoperi costurile echipamentelor şi utilajelor folosite pentru a readuce nava de 200.000 de tone pe linia de plutire, dar şi pentru a compensa cei 800 de muncitori care au ajutat la deblocarea rutei comerciale. Conform firmei de date financiare Refinitiv, statul egiptean a pierdut taxe de tranzit în valoare de 95 de milioane de dolari.

Momentan nu este clar cine va plăti compensaţiile, având în vedere că Shoei Kisen Kaisha, proprietarul japonez al Ever Given, a declarat pentru Wall Street Journal că nu a fost abordat oficial de către oficialii egipteni.

Între timp, Eric Hsieh, preşedintele Evergreen Marine, navlositorul Ever Given, a declarat că firma „este lipsită de orice responsabilitate generată de întârzierea mărfurilor” deoarece „va fi acoperită de asigurare”.

Canalul Suez reprezintă 12% din totalul comerţului efectuat la nivel mondial. Publicaţia britanică Lloyd’s List estimează că valoarea mărfurilor care trec zilnic prin canal atinge 5,1 miliarde de dolari din direcţia est-vest şi 4,5 miliarde în sens opus, mai relatează Ziarul Financiar.

 

×
Subiecte în articol: ever given canalul suez