Cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale afgane, puternicul şi controversatul şef de război Abdul Rashid Dostum a revenit în Afganistan din exilul său în Turcia, în urma invitaţiei preşedintelui Hamid Karzai aparent pentru a-şi asigura voturile simpatizanţilor acestuia, informează AP.
Washingtonul a condamnat imediat reîntoarcerea generalului Dostum, care ar fi implicat în "violări masive ale drepturilor omului", şi şi-a exprimat "gravele nelinişti cu privire la un eventual rol viitor al lui Dostum în Afganistanul de astăzi, în special în timpul acestor alegeri istorice", potrivit Ambasadei americane de la Kabul.
Şeful de război uzbec, considerat unul dintre cei mai sângeroşi din ţară şi celebru pentru schimbarea alianţelor, este suspectat că ar fi responsabil de moartea a circa 2.000 de prizonieri talibani în prima perioadă a războiului în Afganistan în 2001. Dostum a sosit duminică seara pe aeroportul din Kabul, fiind primit cu entuziasm de partizanii săi, dar nu a făcut niciun comentariu public. Hamid Karzai cultivă legăturile cu mai mulţi seniori ai războiului, cu gândul la alegerile prezidenţiale de joi, spre marea dezaprobare a comunităţii internaţionale.
Generalul Dostum fusese suspendat anul trecut din postul său de şef al statului major al forţelor armate pentru că a refuzat să coopereze în ancheta asupra asasinării unuia dintre rivalii săi. Karzai l-a reinstalat în această funcţie, mai mult onorifică, gest considerat destinat să-i atragă sprijinul alegătorilor uzbeci, minoritate etnică din care face parte generalul.
Unii martori afirmă că oamenii lui Dostum au închis prizonieri talibani transferaţi din Kunduz la închisoarea din Sheberghan în containere în care aceştia murit sufocaţi, fiind apoi înhumaţi apoi în masă. Acuzaţia a fost respinsă întotdeauna de Dostum. La timpul respectiv, membri ai forţelor speciale americane luptau alături de oamenii generalului uzbec.
Seniorii războiului regionali erau actorii principali în Afganistan în anii de haos şi ai războiului civil care au urmat retragerii sovietice din ţară în 1989. Unii dintre aceşti comandanţi, precum Dostum sau defunctul Ahmed Shah Massoud, îşi păstrau sub control fiefurile după preluarea puterii de către talibani la Kabul. Mulţi dintre ei s-au alăturat forţelor străine în cursul intervenţiei acestora în 2001, care a dus la căderea talibanilor.
Citește pe Antena3.ro