x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expert: Pregătirea şi calmul sunt fundamentale în faţa seismelor

Expert: Pregătirea şi calmul sunt fundamentale în faţa seismelor

12 Iul 2016   •   21:41
Expert: Pregătirea şi calmul sunt fundamentale în faţa seismelor

Ecuadorul trebuie să dobândească o "conştiinţă a seismelor" care să îi permită convieţuirea cu ele, pentru că se află într-o zonă expusă cutremurelor, a semnalat directoarea Institutului de geofizică din cadrul universităţii ecuadoriene "Escuela Politécnica Nacional" din Quito, Alexandra Alvarado, relatează EFE.

Ultimele replici puternice înregistrate în zona de coastă a ţării, care a fost zguduită la 16 aprilie de un seism de 7,8 grade pe scara Richter, obligă populaţia ecuadoriană să dobândească o cultură a prevenţiei, să ştie "ce trebuie să facă" în caz de cutremur, a subliniat Alexandra Alvarado, într-un interviu pentru agenţia spaniolă de presă.

Cutremurul de pământ din 16 aprilie, care a devastat zone din provinciile Manabí şi Esmeraldas, a pus în evidenţă fragilitatea omului în faţa naturii, nu numai sub aspect material, ci şi pe plan psihosocial, a spus directoarea. Potrivit acesteia, seismul "a pus la încercare toate construcţiile" din zonă, precum şi nivelul profesional.

Pregătirea, calificarea şi calmul sunt fundamentale în abordarea seismelor, mai ales pentru că ştiinţa nu a reuşit să descifreze momentele în care apar cutremurele, a mai spus Alexandra Alvarado.

De exemplu, a adăugat aceasta, "ştim că vor urma replicile", iar unele dintre ele ar putea fi puternice. De aceea "trebuie să putem să ne adaptăm" pentru a înfrunta situaţia în cel mai bun mod.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: cutremur seism calm