x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expert rus: Strauss-Kahn, victima magnaţilor de pe Wall Street.

Expert rus: Strauss-Kahn, victima magnaţilor de pe Wall Street.

17 Mai 2011   •   08:45

Cunoscutul economist rus Mihail Hazin sustine ca directorul FMI ar putea fi o victima a unui complot orchestrat de Wall Street, iar scandalul sexual nu ar fi decat o razbunare in urma demersurilor acestuia de a reforma intregul sistem financiar modern.

In sprijinul acestei versiuni, expertul rus aminteste de sesiunea comuna de acum o luna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, in cadrul careia DSK a pus la indoiala utilitatea mentinerii asa-numitului "Consens de la Washington" - suprastructura ideologica a modelului financiar modern, care functioneaza de 30 de ani.

"Consensul de la Washington" si-a epuizat potentialul, in situatia actuala fiind necesara inlocuirea lui, afirmase atunci directorul FMI, transmite agentia de presa Novai Reghion, citata de Agerpres.

In opinia economistului rus, respingerea publica a acestui consens reprezinta de fapt recunoasterea faptului ca sistemul financiar modern nu mai poate actiona conform cutumelor de pana acum, cu toate consecintele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat in economie pe care sectorul financiar o redistribuie in favoarea sa.

"Sectorul financiar, in general, a fost foarte nemultumit de aceasta abordare si s-a decis sa loveasca in renegat, care i-a pus in pericol privilegiile si profiturile obisnuite", a afirmat Mihail Hazin, apreciind ca "in traditia SUA, aceasta lovitura sexuala este suficienta pentru a-l obliga pe DSK sa demisioneze din post, iar dupa scandalul legat de tentativa de viol declaratiile facute anterior de DSK nu vor mai avea nicio valoare.

In acest context, Mihail Hazin face o paralela cu scandalul din jurul guvernatorului New York-ului, fostul procuror Eliot Laurence Spitzer, din primavara anului 2008. Atunci, Wall Street-ul i-a dat acestuia literalmente trei zile pentru a demisiona din cauza unei legaturi cu o prostituata.

"Mai tarziu, s-a lamurit ca nu era vorba de o aventura de o seara, ci de o relatie de zece ani, despre care stia multa lume", a mai spus economistul.

×