x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expiră acordul privind livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ultima navă a părăsit portul Odesa

Expiră acordul privind livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ultima navă a părăsit portul Odesa

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2023   •   23:00
Expiră acordul privind livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ultima navă a părăsit portul Odesa
Sursa foto: Hepta

Ultima navă care operează în cadrul acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a părăsit portul Odesa, duminică dimineața, înainte de termenul limită pentru prelungirea înțelegerii, scrie Reuters.

Rusia nu a fost de acord, deocamdată, să înregistreze tranzitul niciunei nave noi, începând din 27 iunie.

Acordul privind exporturile  de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia, și semnat la Istanbul în urmă cu un an, va expira luni, 17 iulie. 

Acesta a fost prelungit de mai multe ori până acum dar Moscova este nemulțumită că celălalt acord, care vizează livrările de cereale și îngrășăminte chimice ale Rusiei, nu este respectat. 

Un purtător de cuvânt al ONU a spus, vineri, că secretarul general Antonio Guterres așteaptă un răspuns din partea președintelui Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

Însă liderul de la Kremlin i-a spus, sâmbătă, președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o convorbire telefonică, faptul că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost îndeplinite.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acest acord, încheiat în iulie 2022, care a fost prelungit cu două luni la 17 mai.

×
Subiecte în articol: nava Odesa cereale marea neagră ucraina