x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exporturile de cereale ale Ucrainei încearcă să reziste, căile ferate se străduiesc să facă față

Exporturile de cereale ale Ucrainei încearcă să reziste, căile ferate se străduiesc să facă față

03 Apr 2022   •   18:00
Exporturile de cereale ale Ucrainei încearcă să reziste, căile ferate se străduiesc să facă față

Căile ferate ucrainene încearcă să rezolve lipsa vagoanelor de cereale la granița de vest a țării, în timp ce comercianții caută rute alternative de export, după ce invazia Rusiei a blocat principalele porturi de la Marea Neagră, a declarat sâmbătă un analist APK-Inform, citat de Reuters.

Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, majoritatea mărfurilor sale fiind expediate prin Marea Neagră.

Dar, în condițiile în care războiul face ravagii de-a lungul unei mari părți a coastei, traderii se străduiesc să transporte mai multe cereale pe calea ferată.

APK-Inform a declarat că Căile Ferate ucrainene au deschis 12 terminale pentru comercianți, dar au apărut blocaje, iar căile ferate vor avea nevoie de două sau trei săptămâni pentru a procesa și a trimite vagoanele către cumpărători.

"Traderii continuă să caute posibilitatea de a redirecționa exporturile către UE pe calea ferată sau prin porturile românești, dar principalele bariere rămân capacitatea logistică limitată și costul său ridicat", a declarat APK-Inform.

Costul livrării cerealelor ucrainene în portul românesc Constanța este de 120-150 de euro (133-166 dolari) pe tonă. Înainte de război, comercianții plăteau în jur de 40 de dolari pentru a transporta cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Analiștii spun că Ucraina, care a exportat 43 de milioane de tone de cereale de la începutul sezonului, în iulie, până la invazia de la sfârșitul lunii februarie, ar putea exporta doar aproximativ 1 milion de tone în următoarele trei luni, din cauza dificultăților logistice.

Înainte de război, guvernul a prognozat că exporturile de cereale ar putea ajunge la 65 de milioane de tone în acest sezon.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o "operațiune militară specială" pentru demilitarizarea țării. Țările occidentale o numesc un război de agresiune neprovocat.

(sursa: Mediafax)

×