x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 15 mai 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 15 mai 2004

15 Mai 2004   •   00:00

Seful NATO, plimbat cu Trabantul

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a marcat aderarea Bulgariei la organizatia transatlantica printr-un tur cu Trabantul. In varsta de 25 de ani si de o culoare deschisa, masinuta bine intretinuta a fost folosita de toti secretarii generali ai NATO dupa caderea comunismului in Bulgaria, in 1989, si l-a plimbat chiar si pe Papa Ioan Paul al II-lea. Este proprietatea ministrului bulgar de Externe, Solomon Passi, fost presedinte al unei organizatii nonguvernamentale care a contribuit la aderarea Bulgariei la NATO. (Ana Ilie)

Ambasadorul UE scandalizeaza rromii

Ambasadorul Uniunii Europene in Slovacia a scandalizat Organizatia Neguvernamentala Europeana a Rromilor (ERIOl,) dupa ce a propus, intr-un interviu, ca rromii ajunsi la varsta prescolara sa fie trimisi la internat cinci zile pe saptamana, unde sa fie izolati de familiile lor. Scopul unei astfel de masuri ar fi, potrivit demnitarului european Eric Van der Linden, ca micii rromi sa aiba astfel parte de educatia de care, de multe ori, familiile ii priveaza, si sa se poata integra mai usor in societate. ERIO cere acum demiterea lui Van der Linden. (Irina Cristea)

Elvetia, in spatiul Schengen

Elvetia ar putea deveni in curand membra a zonei Schengen. Autoritatile de la Berna sunt gata sa semneze noua tratate bilaterale cu Uniunea Europeana (UE), prin care sa reglementeze o serie de dezacorduri care existau de mai multi ani. Prin urmare, acordul Schengen va deveni aplicabil si in Elvetia, permitand libera trecere a persoanelor si a marfurilor din acest stat in UE si invers. In schimb, Berna va accepta mai multe prevederi fiscale valabile in UE, dar va avea parte de derogari in ce priveste furnizarea de informatii privind evaziunea fiscala. (Irina Cristea)

Un nou numar „Balcanii si Europa"

Revista „Balcanii si Europa" abordeaza, in noul numar pentru luna mai, problematica aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Revista prezinta, in acest numar, un interviu cu ministrul de stat Ioan Talpes pe tema incheierii in acest an a negocierilor cu UE, dar si opinia ambasadorului croat la Bucuresti, Zeljko Kupresak, in legatura cu optiunea europeana a tarii sale. Titlul care deschide aceasta editie a revistei este sugestiv pentru tema abordata: „Astazi NATO - maine UE". (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: externe