x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 20 mai 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 20 mai 2004

20 Mai 2004   •   00:00

Guvernul, in chinurile facerii

La o saptamana de la anuntarea rezultatelor alegerilor din India, tara nu are inca un Guvern. Sonia Gandhi, liderul Partidului Congresului, castigator al alegerilor, refuza sa preia postul de premier, fiind atacata puternic de nationalistii hindusi, care-i reproseaza faptul ca nu s-a nascut pe pamant indian, ci in Italia. Mai multi membri ai partidului sau au demisionat, incercand sa-i forteze mana, pentru a prelua fotoliul de premier. Gandhi, vaduva fostului premier Radjiv Gandhi, intentioneaza sa-l propuna pe Manmohan Singh, cunoscut drept arhitect al primelor reforme indiene angajate in 1991, pentru postul de sef al Guvernului. Acesta ar fi primul sikh care ajunge premier in cea mai mare democratie din lume, majoritar hindusa. (Marina Constantinoiu)

Schroder, palmuit de un somer

Un somer in varsta de 52 de ani l-a pocnit pe cancelarul german, Gerhard Schroder, in cadrul unui miting la Mannheim al Partidului Social-Democrat (SPD), al carui lider este. Somerul a fost inhatat de politisti, dar ulterior pus in libertate, pentru ca „nu au fost intrunite conditiile pentru arestarea sau trimiterea sa la un tratament psihiatric", dupa cum au explicat politistii. Motivul atacului nu este cunoscut, dar si-ar putea avea originile in problemele economice destul de mari cu care se confrunta de ceva timp Germania. (Marina Constantinoiu)

Seful diplomatiei bulgare la Tripoli

Ministrul bulgar de Externe, Solomon Passy, se afla in vizita in capitala libiana Tripoli pentru a domoli tonul ofensiv adoptat de autoritatile locale in problema celor cinci surori medicale bulgare gasite vinovate de infectarea cu HIV a peste 400 de copii. Passy spera ca astfel le va rezolva situatia celor cinci cadre medicale. „Trebuie sa ne ajutam reciproc pentru a trata in termeni comuni", a declarat Passy pentru BBC, amintind ca urmeaza sa se intalneasca cu inculpatii asteptati in fata plutonului de executie. Bulgaria si comunitatea internationala considera verdictul Libiei ca fiind absurd si necinstit. (Anca Aldea)

Atac asupra multimii

Cel putin noua palestinieni au fost ucisi, iar alti 30 raniti intr-un atac cu racheta israelian asupra unui grup de manifestanti din orasul Rafah, din Fasia Gaza. Mii de palestinieni protestau la adresa operatiunii fara precedent din 1967 pana in prezent a armatei israeliene, care a vizat tabara de refugiati din zona, soldata in doua zile cu moartea a cel putin 30 de persoane. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: externe