Israel - Complot impotriva lui Sharon?
Premierul israelian, Ariel Sharon, are nevoie de protectie sporita. Serviciile de securitate interna au avertizat ca extremistii de dreapta i-au pus gand rau sefului Guvernului, deranjati de planurile sale de retragere a israelienilor din coloniile evreiesti din Gaza. Chiar unii dintre rabinii extremisti ar fi instigat, in predicile lor, la violenta, justificand-o, in cazul in care aceasta apara interese evreiesti. Situatia pare a fi similara cu cea de dinaintea asasinarii fostului premier laburist, Yitzhak Rabin, acum noua ani, cand extremistii de dreapta isi radicalizasera pozitiile la maximum. (M.C.)
In serie - A ucis 45 de oameni
Politisti din patru tari au inceput cercetari in amanunt care vizeaza implicarea criminalului francez in serie stabilit in Belgia, Michel Fourniret, in peste 45 de crime si disparitii, cazuri care, pana la aceasta ora, au ramas nesolutionate, transmite site-ul Expatica. Chiar daca acesta si-a marturisit vina pentru moartea a noua persoane si vorbeste "degajat despre aspectele concrete", conform surselor din politie, procurorul general al Belgiei, Cedric Visart de Bocarme, considera ca "numarul victimelor lui Fourniret ar putea creste dramatic". (Maria Toader)
Irak - Premierul isi intareste fortele
Primul-ministru irakian, Iyad Allawi, a semnat un decret care extinde prerogativele puterii executive in vederea unor mai bune masuri de securitate destinate sa stopeze violenta. In baza noului decret, primul-ministru are dreptul de a declara starea de urgenta sau de a instaura legea martiala, iar autoritatile pot face arestari preventive sau pot interzice detinerea de arme. Pedeapsa cu moartea va ramane valabila numai pentru o perioada, cu timpul fiind limitata numai pentru asasinate si unele cazuri particulare. Publicatia New York Times a reusit sa obtina o copie a proiectului de lege si a concluzionat ca el restrange libertatea individuala a cetatenilor irakieni. (Maria Toader)
Bulgaria - La armata, pana in 2010
Autoritatile de la Sofia au hotarat ca stagiul militar sa fie obligatoriu pana in 2010, cand se estimeaza ca armata bulgara va fi in totalitate formata din profesionisti. Initial, noteaza cotidianul Standart, se decisese ca serviciul militar sa fie obligatoriu pana in 2015, insa data a starnit numeroase critici in mediile militare de la Sofia. Gazetarii de la sud de Dunare mai sustin ca armata bulgara va ajunge in cativa ani la 39.000 de militari profesionisti. (Lavinia Tudoran)Citește pe Antena3.ro