x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră după al Doilea Război Mondial: Extrema dreaptă AfD din Germania a câștigat alegerile în Turingia

Premieră după al Doilea Război Mondial: Extrema dreaptă AfD din Germania a câștigat alegerile în Turingia

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2024   •   22:16
Premieră după al Doilea Război Mondial: Extrema dreaptă AfD din Germania a câștigat alegerile în Turingia
Sursa foto: Hepta/Alice Weidel

Partidul german de extremă dreapta AfD a câștigat primele sale alegeri regionale, obținând între 30,5 și 33,5% din voturi în fostul land est-german Turingia, potrivit sondajelor făcute duminică la ieșirea de la urne.

De asemenea, partidul se află la egalitate cu conservatorul CDU pe primul loc în landul Saxonia, care a organizat, de asemenea, alegeri regionale duminică, conform sondajelor citat de AFP.

Între timp, social-democrații (SPD) ai cancelarului Olaf Scholz par să fi obținut un rezultat dezamăgitor în ambele state, între 6,5 și 8,5 %.

UPDATE:

Un partid de extremă-dreapta a devenit cea mai mare forță din parlamentul unui land german, pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial încoace, într-unul dintre cele două scrutine atent monitorizate de duminică, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, în timp ce o nouă forță populistă de stânga s-a impus ferm în peisajul politic al țării.

Alegătorii din estul ex-comunist și-au exprimat clar nemulțumirea față de principalele partide politice germane, plasând partidul Alternative für Deutschland (AfD) pe primul loc în Turingia, cu între 30,5 și 33,5% din voturi, și pe locul al doilea în Saxonia, cu 30-31,5%, potrivit exit-poll-urilor, scrie și The Guardian.

„Este un succes istoric pentru noi. Este pentru prima dată când devenim cea mai puternică forță într-o alegere de stat”, a declarat triumfătoare Alice Weidel, co-liderul AfD. „Este un requiem pentru această coaliție (din Berlin)”.

Rezultatele din Saxonia și Turingia s-au dovedit dezastruoase pentru cele trei partide aflate la putere în guvernul federal de centru-stânga condus de cancelarul Olaf Scholz, fiecare obținând un scor cu o singură cifră în ambele state, cu un an înainte ca Germania să organizeze următoarele alegeri generale.

Deși rezultatul fusese prezis de luni de zile, partidele de centru s-au dovedit neputincioase în cursul anului pentru a inversa tendința, iar rezultatele au trimis unde de șoc în peisajul politic.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: afd extrema dreapta Turingia germania alegeri