x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extremişti evrei, suspectaţi că au scris "Hitler, mulţumim pentru Holocaust" pe pereţii Yed Veshem

Extremişti evrei, suspectaţi că au scris "Hitler, mulţumim pentru Holocaust" pe pereţii Yed Veshem

11 Iun 2012   •   10:52
Extremişti evrei, suspectaţi că au scris "Hitler, mulţumim pentru Holocaust" pe pereţii Yed Veshem

"Hitler, multumim pentru Shoah" (Shoah inseamna holocaust) era scris evreieste pe peretele de pe esplanada intrarii in Yad Vashem, transmite AFP.

In jur de 12 graffiti pro-naziste si anti-sioniste de doi metri inaltime au fost descoperite luni dimineata in interiorul Yad Vashem, de fotograful AFP. Conducerea monumentului a sugerat posibilitatea ca acestea ar fi putut fi facute de extremistii evrei ultra-ortodocsi anti-sionisti, o mica minoritate dar care este extrem de activa.

Printre inscriptii se gaseau si unele care in omagiau pe Hitler: "Daca Hitler nu ar fi existat, sionistii l-ar fi inventat" si "Multumim Hitler pentru acest minunat Shoah, numai datorita tie am obtinut un stat din partea ONU", referindu-se la crearea statului Israel in 1948 in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemeni se mai putea citi 'Sionistii au adus Shoah' si 'Razboiul sionist nu este razboiul poporului evreu'

Sapte dintre inscriptii erau scrise cu vopsea alba si rosie pe zidurile memorialului dedicat combatantilor din getto-ul din Varsovia. Altele erau scrise pe un vagon de cale ferata care simbolizeaza deportrea evreilor de catre nazisti. Purtatorul de cuvant al politiei a declarat presei ca s-a deschis o ancheta pentru a gasi vinovatii.

Yad Vashem este consacrat memoriei a sase milioane de evrei care au cazut victime ale genocidului nazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. O mica minoritate de activisti ultra-ortodocsi, anti-sionisti virulenti, denunta cu regularitate, ceea ce ei considera exploatarea Shoah pentru justificarea crearii statului Israel, lucru pe care ei il resping cu desavarsire. Ei considera ca stabilirea statul evreu in Palestina nu se poate face decat dupa venirea lui Messia.

×