x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE strânge legăturile cu Taiwan: cel mai mare producător de cipuri din lume construieşte o fabrică în Germania

UE strânge legăturile cu Taiwan: cel mai mare producător de cipuri din lume construieşte o fabrică în Germania

de Redacția Jurnalul    |    11 Aug 2023   •   11:15
UE strânge legăturile cu Taiwan:  cel mai mare producător de cipuri din lume construieşte o fabrică în Germania
Sursa foto: Hepta

Decizia Taiwanului de a construi o fabrică de cipuri în Germania va face mai profunde legăturile politice cu UE, în ciuda opoziţiei chineze, este mesajul transmis de autorităţile de la Taipei. Investiţia are mai multe semnificaţii.

Bazându-se prea mult timp pe energia ieftină a Rusiei pentru a avea avantaje competitive în comerţul internaţional, Germania are acum probleme şi caută să-şi reformeze economia când în lume se duce o cursă sălbatică pentru supremaţie în domeniul tehnologiilor de top. Statele europene caută resurse pentru a-i putea face faţă, iar o modalitate de a-şi asigura un loc confortabil este să atragă producători de calibru mondial.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company este cel mai mare producător de cipuri din lume şi tocmai a anunţat planuri de a construi o fabrică mare la Dresda, oraş din estul Germaniei, cu Bosch, Infineon şi NXP ca parteneri.

Taiwanul este o ţară mică, insulară, aflată în conflict cu China, care are pretenţii teritoriale asupra sa. Investind prin TSMC 11 miliarde de dolari în viitorul Germaniei, ţara cu cea mai mare economie din UE şi cu cea mai mare influenţă politică, Taipeiul se aliază cu o forţă pe care China nu o poate ignora. Totuşi, Berlinul s-a luptat cu alte state europene pentru a atrage TSMC.

Potrivit cotidianului de afaceri Handelsblatt, guvernul federal alocă 5 miliarde de euro ca subvenţii, iar oficialii guvernamentali au vorbit despre un semnal „enorm de important“ pentru Germania ca loc de investiţii. De asemenea, fabrica de cipuri este o şansă în plus de dezvoltare pentru estul fost comunist al Germaniei, încă rămas în urma restului ţării la dezvoltare economică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fabrică de cipuri germania taiwan