x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Făcături de presă englezeşti

Făcături de presă englezeşti

de Laura Toma    |    23 Apr 2007   •   00:00
Făcături de presă englezeşti

Reportajul difuzat recent de BBC, in cadrul căruia era prezentat un roman, pe nume Daniel, care locuia intr-un cort in Hyde Park, nu a fost credibil nici pentru englezi. Corespondenţă din Londra.

Hyde Park, locul unde nu s-a intamplat nimic

Recentul reportaj prezentat de BBC2 newsnight care denigra statutul imigrantului roman, in care un personaj pe nume Daniel era filmat intr-un cort in Hyde Park, nu a fost credibil nici pentru englezi.

Comunitatea de romani din Marea Britanie adună aproximativ 200.000 de oameni, unii "naturalizaţi" de caţiva ani buni, alţii veniţi după ianuarie 2007. Cei nou-sosiţi in Londra, fie ca lucrători in construcţii, fie in firme de cleaning, se izbesc de restricţiile legislative ale statutului de self-employed (liber profesionist) impus de englezi, pe care il obţin cu greutate. Perioada pană să-şi poată obţine acest statut se poate prelungi cateva luni bune din cauza birocraţiei, timp in care sunt vulnerabili şi riscă să intre in exploatare, adică să fie recrutaţi pe piaţa neagră, ceea ce englezii numesc underground.

STATUT. De altfel, statutul de self-employed este considerat şi de mulţi englezi o formă fără fond greu gestionabilă pe piaţa muncii, care a adus mai mult haos, decat să simplifice lucrurile. Multor romani nu li se respectă statutul legal de turist UE timp de trei luni de la sosire şi sunt catalogaţi imediat ca "indezirabili". In timpul acesta, presa britanică continuă o campanie tendenţioasă la adresa lor, ultimul reportaj BBC despre romanii homeless din Londra dovedindu-se un material măsluit.

REGIE. La orele serii, Hyde Park-ul e traversat de mii de persoane care şi-au făcut o tradiţie din a trece pe langă "Speaker Corner" după ce ies de la slujbă. La o astfel de oră se presupune că ar fi fost realizat şi materialul BBC despre romanul care ar dormi intr-un cort amplasat in parc. Cum au stat lucrurile de fapt... Cu două săptămani inainte de difuzare, jurnaliştii de la BBC au sunat la redacţia singurului ziar romanesc din Londra, Romani in UK, cerand să li se recomande un roman amendat, cu care intenţionau să facă un material, susţinand că au nevoie de subiecţi romani nedreptăţiţi de statul britanic. "Am refuzat să le dau vreun caz, dar au revenit la scurt timp să-mi ceară un interviu. Am simţit din atitudinea lor că voiau să scoată altceva de la mine pe tot parcursul interviului, incercau să-mi pună vorbe in gură. Bănuiesc că ei dăduseră intre timp de acel Daniel şi aveau nevoie de cateva voci care să susţină faptele", spune Cristina Eremie, redactor-şef la Romani in UK. "Surpriza mare a fost că ei ne-au rugat să facem traducerea inregistrării cu acest oarecare Daniel, despre care noi nu ştiam nimic.

PAZIT. Politistii patruleaza nonstop prin renumitul parc londonez

NECONCORDANŢĂ. In acea inregistrare, Daniel era foarte distrat şi spunea că mai intarzie pentru că ar vrea să facă un duş, asta presupune că el avea şi unde să facă duş, deci avea locuinţă. Jurnaliştii de la BBC i-au spus să se grăbească, eventual să ia un taxi pentru că i-l vor plăti ei, dar să nu uite cortul. Nouă nu ni s-a părut atunci ceva suspect, pentru că Hyde Park-ul e un loc de intalnire comun, incat nu mi-a atras atenţia. Ce-am putut să facem imediat după difuzarea reportajului a fost să ieşim pe piaţă a doua zi şi să deschidem ziarul cu un contraarticol in care arătam că mint", adaugă Cristina Eremia.

CONTRAPĂRERI. Povestea li s-a părut neverosimilă şi angajaţilor Hyde Park. "Lucrez aici de doi ani, cunosc bine locul, am mai văzut imigranţi rătăciţi, dar mereu au fost descoperiţi de patrulele de poliţie. Cel puţin patronii mei, cand au auzit de reportajul BBC, au ras. Şi eu cred că e puţin probabil să se fi intamplat faptele aşa cum au fost relatate", spune Svetlana, vanzătoare intr-un fast-food din Hyde Park. "Intr-adevăr, Hyde Park e o zonă imensă, dar nu cred că poliţiei i-ar fi putut scăpa un astfel de amplasament. Poliţiştii patrulează nonstop aici, nu exclud că in ultimii ani n-a existat nici un caz de imigrant care să se strecoare, dar varianta cu cortul este exagerată. Aici şi toaletele publice sunt inchise pe timpul nopţii, tocmai pentru a nu deveni ascunzători. Oricine se află in Hyde Park la ora inchiderii este escortat pană la ieşire de ofiţerii de pază. Nu sunt in măsură să comentez cat de deontologic a fost demersul BBC-ului, dar se vede cu ochiul liber că e contrafăcut", e de părere Loiuse Wood, Corporate Communications Manager al Hyde Park.

LINISTE. Imensul parc londonez, un loc destinat relaxarii, nu cazarii permanente

CAMPANIE. De altfel, şi The Times şi The Guardian au susţinut varianta că BBC a plătit un roman ca să se dea drept locatar al unui cort in Hyde Park. Şi alţi imigranţi, dar şi caţiva englezi de rand consideră că episodul cu romanii din Hyde Park face parte dintr-o campanie tendenţioasă. "La randul meu, sunt imigrant şi studiez aici, in Londra, fashion journalism şi ştiu cat de neajutorat te pot simţi ca străin intr-un astfel de centru financiar şi politic. Englezii sunt amabili, dar e o chestie doar de faţadă, ei au o atitudine vizibil depreciativă faţă de toţi imigranţii. Probabil cu atat mai mult faţă de romani, pentru că nu nuanţează deloc lucrurile, nu iau in calcul că nu toţi romanii sunt foarte săraci sau puţin educaţi", e de părere Ronaldo din Brazilia.

ROMĂNI IN LONDRA. "E posibil să fi fost o chestie montată, mi s-a părut că reportajul respectiv era filmat, de fapt, intr-o pădure de la marginea Londrei, nu ştiu dacă romanii sunt chiar o problemă pentru noi, am citit acum cateva zile că polonezii au născut anul trecut in Marea Britanie 5.000 de copii... Poate că asta ar fi o problemă", crede Peter, un englez care se bronza la ora pranzului in Hyde Park. "Eu cred că au o idee preconcepută despre noi, am fost de curand in Franţa ca turist şi m-am intalnit cu două englezoaice acolo, cărora am vrut să le dau cardul meu de parcare care nu expirase, pentru că eu plecam in acea zi. M-au intrebat de unde sunt şi le-am zis că din Romania. L-au acceptat, dar păreau foarte surprinse", spune Ovidiu, un roman din Londra.


  • foto: Bogdan Iuraşcu
  • ×
    Subiecte în articol: park hyde hyde park diaspora