x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Faceau bani pe spatele muncitorilor ilegali

Faceau bani pe spatele muncitorilor ilegali

20 Dec 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Politistii spanioli au retinut trei persoane acuzate de angajarea muncitorilor romani fara contracte de munca. Ele sunt acuzate de nerespectarea drepturilor muncitorilor si de fraudarea statului spaniol prin neplata impozitelor pentru 58 de muncitori romani. Spaniolii au retinut trei persoane vinovate de angajarea muncitorilor romani fara contracte de munca. Ele sunt acuzate de nerespectarea drepturilor muncitorilor si de fraudarea statului spaniol prin neplata impozitelor a 58 de muncitori romani.

COSTIN ANGHEL

REUSITA. Politistii au povestit presei spaniole filmul arestarii celor doi romani
Doi romani si un spaniol s-au apucat de facut bani pe spatele si sanatatea muncitorilor romani dornici de munca in Spania. Delictele lor au fost descoperite dupa ce Maria Dolores Martin, insarcinatul Trezoreriei Sistemului National de Sanatate pentru Zaragoza, a descoperit neplata cotizatilor la Asigurarile de Sanatate.

"A fost detectata existenta unei firme care, prin intermediul Internetului, furniza permise de munca si care oferea reglementarea situatiei muncitorilor ilegali din Spania.

Problema este ca cei de la firma, adica acuzatii, ofereau aceste servicii fara a respecta legislatia spaniola referitoare la aceste aspecte", a afirmat Maria Dolores Martin.

Au fost retinuti omul de afaceri V.B., cetatean roman aflat legal pe teritoriul spaniol, cu afaceri in domeniul constructiilor ca subcontractor, sora lui, C.B., si cetateanul spaniol R.C.C., director administrativ insarcinat cu inscrierea acestor muncitori in baza de date a Serviciului de Asigurari Sociale din Zaragoza.

ACUZATII. Javier Fernandes, delegatul Guvernului spaniol pentru Aragon, a declarat ca cei trei sunt acuzati de nerespectarea drepturilor, muncitorilor, cat si de fraudarea statului spaniol prin neplata impozitelor celor 58 de muncitori romani, majoritatea lor aflati ilegal pe teritoriul Spaniei si care nu detineau nici licente sau contracte de munca valabile. Alte acuzatii sunt aduse de Tribunalul din Zaragoza. "Infractiunile celor trei acuzati se refera la incalcarea drepturilor muncitorilor, fraudarea Sistemului National de Sanatate prin neplata cotizatiilor la asigurarile de sanatate, falsificarea documentelor oficiale si la promovarea imigratiei ilegale. Ei au fost trimisi deja in judecata", a declarat Esteban Gandara, comisar al tribunalului.

Patronul roman este acuzat ca datoreaza Serviciului de Sanatate spaniol banii rezultati din cotizatiile de sanatate ale altor 53 de muncitori romani. Autoritatile din Zaragoza il acuza de angajarea fara forme legale a unui total de 117 muncitori romani, incepand cu luna ianuarie a acestui an.

PAGUBE. Reprezentantii Serviciului National de Sanatate spaniol ii acuza pe cei trei arestati de pagubirea cu 100.000 euro a Serviciului, prejudiciu rezultat in urma neplatii cotelor de asigurare a celor 59 de muncitori romani, incepand cu luna martie a acestui an. Politia spaniola investigheaza de asemenea si centrele de munca unde muncitorii isi luau atestate in diferite activitati, pentru a putea lucra pe teritoriul spaniol. Romanii inselati lucrau la companii contractoare ce dezvoltau activitati in Zaragoza, Muel, Huesca si Castell"n. Maria Dolores Martin a declarat ca este pentru prima data cand se intampla o asemenea infractiune in capitala Aragonului. "Vorbim despre trafic de persoane, un delict greu de detectat si dovedit", a concluzionat Javier Fernandez, reprezentantul Guvernului in Aragon.

MUNCITORII
"Am reusit sa identificam pana acum 28 de oameni. Dintre ei, 17 muncitori isi asteapta documentele de sedere in Spania, doi vor fi expulzati, iar altii stau inca ilegal pe teritoriul spaniol. Unul dintre ei era minor si a fost deja incredintat tatalui sau", a declarat Esteban Gandara. Comisarul a mai declarat ca muncitorii romani nu primeau salariu, dar li se cerea bani pentru mancare si casa, cel putin sase luni dupa ce ajungeau in Spania. In afara de aceste "dari", ei trebuiau sa plateasca fiecare cate 1.000 de euro romanului V.B. pentru "manageriat".

ROMANII SI MAFIA
Asociatiile imigrantilor romani din provincia spaniola Castellon si-au aratat ingrijorarea fata de imaginea pe care o au locuitorii provinciei despre romanii veniti la munca, dupa arestarea unor retele de trafic de persoane care aveau in componenta si romani. Din aceasta cauza, foarte multi spanioli asociaza nationalitatea romana cu Mafia.

Totusi, presedintele Asociatiei Imigrantilor din Tarile de Est, Angela Placintar, a spus ca arestarea membrilor acestor retele e un lucru bun. "Ne-am saturat si ne este rusine ca acesti oameni sunt romani", a spus ea presei spaniole.
×
Subiecte în articol: sanatate diaspora romani spaniol