x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fara vize in SUA - Americanii premiaza Polonia, ar putea urma Romania

Fara vize in SUA - Americanii premiaza Polonia, ar putea urma Romania

de Irina Cristea    |    19 Mai 2006   •   00:00
Fara vize in SUA - Americanii premiaza Polonia, ar putea urma Romania

Polonezii sunt pe cale sa-si vada visul cu ochii si sa calatoreasca in SUA fara viza. Succesul lor deschide calea si pentru Romania.

Anii de presiuni si lobby si-au facut, in sfarsit, efectul. Polonia a reusit sa le smulga americanilor acordul ca cetatenii sai sa poata calatori in SUA fara viza. Senatul american a adoptat o decizie in acest sens, la initiativa republicanului Rick Santorum. Documentul nu face insa referire explicita la Polonia, ci la orice tara membra a Uniunii Europene care a dislocat cel putin un batalion in Irak sau Afganistan. Prin urmare, si Romania ar putea beneficia de acest amendament, dupa momentul aderarii la UE.

PROVIZORIU. Hotararea votata de senat se va aplica timp e doi ani, are titlu provizoriu si este "un semn de recunoastere a apartenentei Poloniei la Uniunea Europeana si a participarii sale la razboiul din Irak". Santorum le-a spus senatorilor ca "a sosit timpul ca cetatenii statelor care s-au aliat cu noi in lupta impotriva terorismului sa poata veni in SUA pentru nunti, inmormantari sau aniversari fara a se supune unei decizii arbitrare a unui birocrat de la ambasada".

URMEAZA ROMANIA? Republicanul a insistat ca proiectul ii vizeaza numai pe polonezi. In schimb, textul documentului nu mentioneaza explicit numele Poloniei, ci se refera la "o tara din UE care a detasat cel putin un batalion (adica intre 300 si 1.000 de oameni) in Irak sau Afganistan". In prezent, Polonia are numai in Irak 1.500 de militari si personal adiacent. Romania are detasati in Irak circa 800 de militari si personal adiacent si inca 400 in Afganistan.

REUSITA. Polonia a facut eforturi uriase pentru a convinge autoritatile de la Washington sa ii scuteasca pe polonezi de obtinerea vizei pentru a calca pe pamant american. Varsovia a invocat bunele relatii dintre cele doua tari, participarea militara la razboiul contra terorismului, dar si faptul ca Polonia nu le solicita vize americanilor care intra pe teritoriul ei. Toate aceste argumente pot fi folosite si de Romania.

×
Subiecte în articol: externe romania Polonia