Un cimitir al soldaţilor romăni ucişi de ruşi in 1941, amplasat in preajma oraşului Călăraşi din Republica Moldova, a fost nivelat, iar in locul lui cresc acum fasole şi viţă-de-vie.
Un cimitir al soldaţilor romăni ucişi de ruşi in 1941, amplasat in preajma oraşului Călăraşi din Republica Moldova, a fost nivelat, iar in locul lui cresc acum fasole şi viţă-de-vie.
Nici autorităţile moldovene şi nici cele romăne nu au mişcat pănă acum un deget pentru a marca in vreun fel locul unde, la 8 iulie 1941, a fost nimicit intregul regiment 55 infanterie, peste care vremurile au adus nu onoruri militare, aşa cum ar fi trebuit, ci fasole şi viţă-de-vie. Martorii incă in viaţă ai acelui masacru, care le duceau pe atunci măncare soldaţilor romăni, işi amintesc cu durere de ziua in care armata lui Stalin i-a incercuit şi i-a impuşcat pe toţi. După 66 de ani, ei incă aud vocile celor răniţi care strigau după ajutor. In cinstea celor aproximativ 200 de ostaşi romăni ucişi, localnicii au numit locul unde s-a dat ultima bătălie "Dealul Eroilor". Â
INDIFERENŢĂ. Anul trecut, oamenii din sat au pus mănă de la mănă şi au sfinţit locul. Au organizat un parastas la care au fost invitaţi oficiali de la Ambasada Romăniei din Chişinău şi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei. Singurii care au grijă să reinstaleze o cruce in "Dealul Eroilor" ori de căte ori comuniştii din sat o taie şi-i dau foc sunt Vladimir şi Vasile Dodon, ginerii Aculinei Jumbei, care le ducea lapte cu căldarea ostaşilor romăni.
Aculina Jimbei, pe atunci copilă de 14 ani, işi aminteşte că ostaşii romăni au făcut popas pe dealul din preajma Călăraşilor după un marş forţat din direcţia Prutului. "Au venit la noi şi ne-au rugat să le dăm ceva de măncare. Mama le-a spus că o să mulgem vaca şi o să le duc eu o căldare cu lapte. Şi s-au urcat in acel deal. Am trecut cu căldarea printr-un lan de grău şi am ajuns pănă la ei. In timp ce soldaţii beau lapte, comandantul Florea se uita prin binoclu. Şi deodată ordonă: «Toată lumea pe poziţii. Vin bolşevicii!». Mi-a pus căldarea in mănă, m-a bătut pe umăr şi mi-a zis: «Fugi, fetiţo! Fugi căt de tare poţi! Noi nu vom trage pănă cănd nu vei trece lanul de grău!». Şi nu au tras, deşi ruşii erau foarte aproape de ei", ne-a povestit Aculina Jumbei. A doua zi, soldaţii romăni au fost masacraţi. Localnicii i-au ingropat pe toţi in cimitire separate, distruse insă de comunişti.