x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ferreira, despre acord: Reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei

Ferreira, despre acord: Reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei

05 Oct 2022   •   22:35
Ferreira, despre acord: Reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei

Comisarul european pentru Coeziune și Reforme Elisa Ferreira a declarat marți că Acordul de parteneriat pentru 2021-2027, prin care România va beneficia de 31 de miliarde de euro, reprezintă mai mult decât bani: „Este o punte peste apele agitate ale crizei”.

„Acest Acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiții. Și, în fapt, acest Acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme, după semnarea la Alba Iulia a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.

Acordul prevede o alocare totală constituită din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime de 43 miliarde euro, din care 31,5 miliarde euro alocare europeană.

Descentralizarea dezvoltării regionale, autonomia financiară a marilor servicii publice și un program operațional dedicat combaterii sărăciei sunt elemente-cheie în accesarea fondurilor.

„Documentul strategic semnat astăzi marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale așteptată de primari, autorități locale și județene, dar și de milioane de oameni care vor ca viața lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredințate regiunilor. Un alt element de cotitură este obținerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, începând cu programul operațional pilot pentru Sănătate, elaborat ca un program multifond. România are de acum șansa să-și securizeze finanțarea marilor servicii publice deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, cercetării, digitalizării pentru ca fondurile europene în final să se regăsească în calitatea serviciilor publice. Nu în ultimul rând, ne vom concentra pe direcționarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflați în sărăcie. Multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluții pentru a sprijini pe cei aflați în nevoi. România are de acum un program operațional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei și sprijinul celor vulnerabili. Și acestea sunt doar o parte dintre elementele ce alcătuiesc acordul de parteneriat”, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Separat de Acordul de Parteneriat, România a transmis Comisiei Europene în vara acestui an cele 16 programe operaționale aferente Politicii de Coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027, dintre care Programul Operațional Asistență Tehnică a fost deja aprobat în luna august, iar celelalte (Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Educație și Ocupare, Programul Sănătate, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programul Tranziție Justă, precum și pentru toate cele 8 programe regionale) se află în curs de analiză și revizuire în urma observațiilor primite din partea structurilor Comisiei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a programelor până la sfârșitul anului în curs.

MIPE împreună au autoritățile de management au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte, astfel încât majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere și apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârșitul anului 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de aprox. 24 miliarde euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Elisa Ferreira