x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 35.000 de persoane, la Festivalul LGBT din Coreea de Sud

Peste 35.000 de persoane, la Festivalul LGBT din Coreea de Sud

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   15:52
Peste 35.000 de persoane, la Festivalul LGBT din Coreea de Sud
Sursa foto: Hepta

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la cel mai mare festival anual LGBT din Coreea de Sud, promițând că vor continua să lupte pentru drepturile homosexualilor, după ce autoritățile din Seul le-au refuzat un loc cu care erau obișnuiți și l-au acordat unui grup creștin anti-LGBT.

Festivalul Seoul Queer Culture Festival, organizat în fața primăriei din capitala țării în fiecare an începând din 2015, cu excepția a doi ani în timpul COVID-19, s-a desfășurat de această dată în apropiere după ce, în luna mai, autoritățile orașului au acordat autorizația pentru ca un concert al tinerilor creștini să locul unde comunitatea LGBT ținea festivalul, potrivit Reuters.

„Puteți vedea o mulțime de bannere pline de ură în spatele meu, precum și pe cele care ne susțin în dreapta noastră”, a declarat Yang Sun-woo, organizatorul șef al Festivalului de Cultură Queer din Seul.

„Coreea de Sud se bucură de o ascensiune la nivel mondial, dar drepturile LGBT de aici sunt la pământ”, a spus ea.

Marșul din acest an a început la sute de metri de primărie, înconjurat de curioși și de protestatari anti-LGBT.

Grupul creștin CTS, care s-a opus în mod vocal homosexualității, a declarat că nu a încercat să împiedice persoanele LGBT.

„Faptul că am urmărit să blocăm homosexualitatea, așa cum spun unii, nu este adevărat, iar acest eveniment (al tinerilor) a fost pentru a da curaj și speranță tinerilor în aceste vremuri grele”, a declarat Cho Jong Yun, director general la CTS.

Autoritățile locale nu au răspuns solicitărilor de comentarii în momentul în care a emis autorizația.

Organizatorii evenimentului LGBT au estimat că aproximativ 35.000 de persoane s-au alăturat marșului.

Patru din 10 sud-coreeni susțin legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, potrivit unui sondaj Gallup din luna mai, iar în ultimii ani, susținătorii au redus diferența față de cei care dezaprobă această măsură.

Kim Kyu Jin și Kim Saeyeon, un cuplu de lesbiene care s-au căsătorit în străinătate și au anunțat recent o sarcină, fiind unul dintre primele cupluri sud-coreene LGBT care au făcut acest lucru, s-au alăturat marșului de sâmbătă.

„Când ne-am anunțat căsătoria, mulți prieteni și persoane homosexuale din jurul nostru ne-au mulțumit pentru că i-am făcut să știe că există o modalitate de a se căsători și ei”, a declarat Kyu Jin Kim.

Nicole Kim, o tânără de 23 de ani care se identifică ca fiind asexuată, a declarat că evenimentul Pride a fost o ocazie rară pentru ca persoanele homosexuale să se sărbătorească în Coreea de Sud.

„Unii se întreabă de ce avem nevoie de acest festival pentru homosexuali, dar este singurul moment pe an în care ne putem bucura cu toții în aer liber”.

Luna trecută, ofițeri de poliție au fost trimiși la o paradă Pride mai mică în orașul Daegu din sudul țării, în ciuda faptului că primarul Hong Joon-pyo a catalogat evenimentul ca fiind ilegal.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: festival lgbt coreea de sud