x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Festivalul Gheţurilor, la Sapporo

Festivalul Gheţurilor, la Sapporo

de Magda Cristina Ursache    |    09 Feb 2011   •   10:01
Festivalul Gheţurilor, la Sapporo

Vrei să fii Crăiasa Zăpezilor ori Prinţul Gheţurilor Nesfârşite? Atunci... ia-ţi bilet pentru Japonia!

De ce ar trebui să ajungi tocmai la capătul lumii? Pentru că luni, 7 februarie, în îndepărtatul imperiu insular nipon, a avut loc deschiderea oficială a celui de al 62-lea Festival al Zăpezii de la Sapporo (localitate din insula Hokkaido, care a fost, de altfel, şi gazdă a Jocurilor Olimpice de Iarnă).

Considerat a fi cel mai important eveniment al iernii, în Japonia, Sapporo Snow Festival – Sapporo Yuki-matsuri – atrage la fiecare ediţie o mulţime de turişti, la evenimentul din acest an (care se va încheia duminică, 13 februarie) fiind aşteptaţi să sosească două milioane de vizitatori. Festivalul este celebru pentru sutele de statui sculptate în zîpadă şi în gheaţă, construite în Odori Park, în apropiere de domul “Tsudome” şi pe celebra de acum stradă Susukino. Iar cele mai frumoase dintre ele vor fi şi premiate. Concursul datează de la ediţia din 1974, când s-au întâlnit doar echipe japoneze, pentru ca în 2008, de exemplu, să intre în competiţie 14 echipe din diferite regiuni ale lumii.

Festivalul Zăpezii a debutat în anul 1950, la iniţiativa elevilor din şase licee locale, care voiau astfel să reia un festival care avea loc în oraş în fiecare iarnă, până la izbucnirea celui de al doilea război mondial. În anul 1955, soldaţii din Forţele de Apărare Nipone, cantonate la baza din Makomanai, în apropiere, au ridicat primele statui-gigant de zăpadă, iar de aici nu a fost decât un pas până la transformarea lui într-un eveniment mondial. Astăzi, festivalul e “înfrăţit” cu altul similar care se desfăşoară în fiecare an la Munchen, în Germania.

Timp de şapte zile, oraşul nipon va fi o cetate de  vis! Stauile de gheaţă sau de zăpadă sunt luminate în timpul nopţii, iar peisajul este feeric. Organizatorii se aşteaptă ca în acest an să fie modelate peste 400 de exponate (efemere). Turiştii care ajung în frumosul oraş japonez n-ar trebui însă să se mulţumească doar cu expoziţia în aer liber (foaaaarte liber!), ci să încerce şi o vizită, la lumina zilei, la Muzeul Sapporo Yuki-matsuri, situat în cartierul Toyohira-ku, pe un deal unde se află punctul de observaţie Hitsujigaoka. De acolo, vor avea şi o privelişte tulburătoare asupra întregului oraş.

×