x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filipine: 24.000 de persoane, evacuate din calea taifunului Maysak

Filipine: 24.000 de persoane, evacuate din calea taifunului Maysak

04 Apr 2015   •   20:11

Maysak, care a lăsat în urmă cel puțin cinci morți și mii de persoane fără adăpost în Micronesia din Pacificul de Vest, ar urma să atingă duminică viteze ale vântului între 65 și 85 km/oră atunci când va atinge coastele de nord-est ale statului Filipine, a declarat meteorologul Jun Galang.

Taifunul nu prezintă în nici un caz același grad de pericol ca super-taifunul Haiyan, care a produs 7.350 de morți și dispăruți în noiembrie 2013, notează AFP.

Cu toate acestea, taifunul Maysak este de așteptat să aducă ploaie "moderată până la severă", care poate provoca alunecări de teren și scurgeri de noroi în regiunea muntoasă din nord-estul insulei Luzon, potrivit meteorologului citat.

Autoritățile intenționează să mute oamenii departe de satele din zona costieră, a spus pentru AFP un înalt oficial al apărării civile, Nigel Lontoc, fiind vorba despre un total de 24.000 de persoane din provincia Aurora.

Cinci milioane de oameni trăiesc în zone care pot fi afectate de taifun, a declarat sâmbătă, la Manila, subsecretarul de stat pentru securitate socială, Vilma Cabrera, la o conferință de presă.

Circa zece mii de turiști au fost avertizați vineri să nu frecventeze plajele din provincia Aurora, la nord de Manila, a menționat Cabrera, citată de AFP.

Milioane de filipinezi au plecat în vacanță întorcându-se în regiunile natale în week-end cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic, marea majoritate a populației țării fiind de religie catolică.

Un număr de douăzeci de taifunuri și furtuni lovesc statul Filipine în fiecare an, soldându-se cu pierderi de vieți omenești, însă astfel de tulburări meteorologice sunt destul de rare în luna aprilie, mai notează AFP. au fost evacuate în Filipine în așteptarea taifunului Maysak, însă acesta se dovedește mai puțin periculos decât era de așteptat pentru coastele de nord-est ale arhipelagului unde urmează să ajungă duminică dimineață, au declarat surse oficiale citate de AFP.




×