x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filipine acuză China de intruziune în apele sale

Filipine acuză China de intruziune în apele sale

de Redacția Jurnalul    |    02 Noi 2023   •   10:15
Filipine acuză China de intruziune în apele sale
Sursa foto: Hepta

Ministerul filipinez de Externe a acuzat joi China de intruziune în apele sale, după un incident în care au fost implicate nave militare ale celor două țări la un banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, la începutul acestei săptămâni, potrivit Reuters.

Departamentul Afacerilor Externe (DFAE) a declarat că afirmația armatei chineze potrivit căreia o navă militară filipineză a „intrat ilegal” în apele din apropierea zonei Scarborough Shoal „nu are niciun temei legal și nu face decât să crească tensiunile” pe această cale navigabilă disputată.

„China este cea care a pătruns în apele filipineze”, a afirmat Ministerul de Externe într-o declarație.

Atât Filipine, cât și China revendică Scarborough Shoal, dar suveranitatea nu a fost niciodată stabilită, iar zona rămâne efectiv sub controlul Beijingului de când a confiscat-o de la Manila în 2012.

MAE a precizat că banc de nisip, pe care îl numește „Bajo de Masinloc”, se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, iar țara are drepturi suverane și jurisdicție asupra acestuia.

„Filipine a cerut în mod constant ca navele chinezești din Bajo de Masinloc să părăsească imediat zona”, a precizat Ministerul de Externe.

Țărmul, situat la 200 km în largul Filipinelor, a făcut parte dintr-o cerere de arbitraj depusă de Manila la un tribunal internațional. Tribunalul a decis în 2016 că pretenția Beijingului de a deține 90% din Marea Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internațional, dar China a refuzat să recunoască hotărârea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: filipine China