x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda devine a zecea ţară care se alătură Iniţiativei Europene de Intervenţie

Finlanda devine a zecea ţară care se alătură Iniţiativei Europene de Intervenţie

08 Noi 2018   •   17:16
Finlanda devine a zecea ţară care se alătură Iniţiativei Europene de Intervenţie

Finlanda a devenit a zecea ţară membră a UE care s-a alăturat Iniţiativei Europene de Intervenţie (IEI), structură recent creată şi impulsionată de preşedintele Emmanuel Macron cu obiectivul de a facilita constituirea unei forţe militare care să poată desfăşura operaţiuni militare în cadrul UE, NATO şi ONU sau al unor coaliţii create pentru situaţii specifice, relatează agenţia EFE. 

Intrarea Finlandei în această iniţiativă a fost formalizată la prima reuniune de lucru la nivel ministerial a IEI, desfăşurată miercuri la Paris cu reprezentanţi ai celorlalte state implicate, respectiv Germania, Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Franţa, Olanda, Portugalia şi Marea Britanie. 

Reuniunea de la Paris a avut în vedere şi darea unor ''orientări politice'' activităţilor de anul acesta şi anul viitor, vineri urmând să se desfăşoare primele Convorbiri Strategice Militare Europene (MEST, conform acronimului în engleză) cu responsabilii de Stat Major ai armatelor ţărilor implicate. 

Ei s-au angajat să împărtăşească analize despre chestiunile de securitate şi să ''identifice puncte de convergenţă care să permită stabilirea unor legături mai strânse şi o cooperare politică şi militară mai puternică'' în cele patru capitole stabilite de la început, respectiv previziunea strategică, scenariile de intervenţie, suportul pentru operaţiuni şi doctrina militară. 

Promovată de preşedintele francez, Emmanuel Macron, IEI a fost lansată pe 25 iunie prin semnarea unui scrisori de intenţie de către statele participante. 

Această iniţiativă nu are caracter constrângător pentru statele membre şi este independentă de orice cadru instituţional, dar, în conformitate cu obiectivele ei, poate contribui la eforturile de apărare ale UE şi NATO şi la constituirea ''unei apărări europene puternice'', aşa cum doreşte preşedintele Macron, care marţi a cerut să fie creată ''o armată europeană adevărată'', astfel încât ''să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite''.

AGERPRES

×