x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Firma cipriotă de brokeraj anchetată de procurorii francezi neagă legăturile cu Evgheni Prigojin

Firma cipriotă de brokeraj anchetată de procurorii francezi neagă legăturile cu Evgheni Prigojin

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2023   •   21:30
Firma cipriotă de brokeraj anchetată de procurorii francezi neagă legăturile cu Evgheni Prigojin
Sursa foto: Hepta

O firmă cipriotă de brokeraj implicată într-o anchetă a procurorilor francezi care investighează transferuri financiare posibil legate de Evgheni Prigojin a negat, miercuri, că ar fi avut vreodată relații directe cu fostul șef decedat al mercenarilor Wagner.

Parchetul din Paris a confirmat, marți, că în iunie a deschis o anchetă preliminară privind originea unor fluxuri de bani în valoare de sute de milioane de dolari și euro, după o alertă din partea TRACFIN, unitatea de combatere a spălării banilor a Ministerului francez de Finanțe, privind transferurile efectuate de TCR International Ltd în perioada 2019-2021.

Transferurile, considerate suspecte de TRACFIN, au fost efectuate într-o perioadă în care TCR International a lucrat cu unitatea de custodie a BNP Paribas. Ancheta a fost raportată pentru prima dată de cotidianul francez Le Monde.

TCR International a negat categoric pentru Reuters gestionarea oricăror transferuri financiare în numele lui Prigozhin, care a murit într-un accident de avion în august, sau al lui Wagner.

Într-o scrisoare separată văzută de Reuters, TCR International a declarat pentru Le Monde că nu a găsit nicio dovadă că Wagner, Prigozhin și toate afilierile aferente ar avea legătură cu vreunul dintre clienții săi din trecut sau din prezent.

Avocații care reprezintă TCR International au declarat că o investigație preliminară nu înseamnă că firma de brokeraj a fost vizată, ci doar că se fac verificări. Nu a existat nicio investigație înregistrată cu TCR International menționată ca persoană de interes, au spus aceștia.

TCR International a declarat că operațiunile sale se supun unor reguli stricte de conformitate și că a condamnat practicile de spălare a banilor.

Întrebat marți dacă are cunoștință de investigație, BNP Paribas a declarat că nu poate comenta obligațiile sale. Banca a precizat că are un sistem global de conformitate și că s-a angajat să își îndeplinească obligațiile de reglementare.

O sursă apropiată anchetei a declarat că investigația nu a stabilit încă nicio legătură între transferurile investigate și Wagner sau Prigozhin.

De la moartea lui Prigozhin, Wagner a fost adus ferm sub controlul Kremlinului. Rapoarte rusești neconfirmate au afirmat că Anton Yelizarov, cunoscut sub indicativul „Lotus”, a fost numit comandant al Wagner. Yelizarov nu a răspuns solicitării de comentarii trimise prin e-mail.

×