x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Firmele indiene introduc politica “zilei menstruaţiei”

Firmele indiene introduc politica “zilei menstruaţiei”

19 Iul 2017   •   15:53
Firmele indiene introduc politica “zilei menstruaţiei”

Două firme indiene au introdus o politică prin care oferă angajatelor o “zi a menstruaţiei” liberă în fiecare lună, după cum relatează The Guardian. CEO Gozoop, Ahmed Aftab Naqvi, a spus că exită multă “sensibilitate culturală” în India, ceea ce face dificil pentru femei să discute despre menstruaţie. “De ce trebuie colegele noastre să aibă astfel de discuţii jenante sau să ceară voie să plece? Ar trebuie să fie ceva normal, ceva ce e înţeles. De aceea noi am instituit o astfel de politică pentru cele 70 de angajate pe care le avem”, a spus acesta.

Pentru Dr Anita Nayar, doctor ginecolog în New Delhi, această politică a menstruaţiei este “prostească” şi “regresivă”. Pentru început, aceasta a spus că majoritatea femeilor nu au probleme cu durerile menstruale, iar pentru cele care au, o singură zi liberă nu poate fi suficientă oricum, pentru că disconfortul lor poate dura mai multe zile.

“Nu înţeleg de ce femeile nu pot spune, fără jenă, că au nevoie de o zi liberă. O politică automată a unei zile libere pe lună face asta să rămână un secret. Aş prefera ca femeile să poată cere pentru timp liber, când menstruaţia este dureroasă. Asta chiar va deschide capacul.”, a spus aceasta.

Culture Machine, o companie media digitală cu 75 de angajate, a anunţat această măsură într-un videoclip urcat pe Youtube, în care arată angajatele care descriu cum se chinuie să muncească în timpul menstruaţiei. Videoclipul arată, de asemenea, cum feţele angajatelor se luminează când aud că pot sta acasă în prima zi a menstruaţiei.

Liderul de la Resurse Umane din cadrul Culture Machine, Develeena S Majumdar, a spus în cadrul clipului: “Am simţit că este momentul să ne confruntăm cu realitate. Lucrul acesta nu este jenant, este o parte din viaţă.”.

Menstruaţia este un subiect tabu în India, nu doar în cercurile politicoase, ci peste tot. Femeile sau fetele care sunt la menstruaţie sunt considerate impure şi nu au voie să intre în templuri. Mai mult, acestea nu au voie să gătească în propria casă în acea perioadă.

Chiar şi în clasele educate, fetele sunt nevoite să îşi spele hainele separat. Acestea nu au voie să atingă murături sau lipii pentru că se vor simţi “rău”.  Acestora li se spune, de asemenea, că plantele se vor usca pe măsură ce se apropie de ele.

CEO Culture Machine, Sameer Pitalwalla, nu este mişcat de critica adusă acestei politici. “Suntem o ţară care nu poate rosti cuvântul << menstruaţie >> “, a spus acesta, adăugând că asta nu însemană că femeile trebuie să stea acasă. Ziua liberă oferită este opţională, pentru acelea care au nevoie.

×
Subiecte în articol: india menstrautie zi libera