x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul preşedintelui Turciei dezminte acuzaţiile conform cărora ar fi contrabanda cu petrol controlată de ISIS

Fiul preşedintelui Turciei dezminte acuzaţiile conform cărora ar fi contrabanda cu petrol controlată de ISIS

08 Dec 2015   •   14:43
Fiul preşedintelui Turciei dezminte acuzaţiile conform cărora ar fi contrabanda cu petrol controlată de ISIS

Bilal Erdogan, fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a respins acuzaţiile formulate de Rusia conform cărora familia preşedintelui ar beneficia de pe urma contrabandei cu petrol din teritoriile ocupate de Statul Islamic în Siria şi Irak, transmite marţi Reuters.

Turcia a respins deja aceste acuzaţii, fiul preşedintelui adăugându-şi vocea acestor dezminţiri.

'Noi construim birouri în Istanbul (...) Nu facem afaceri în zona Mediteranei, în Siria sau în Irak', a declarat Bilal Erdogan, pentru cotidianul italian Corriere della Sera. 'ISIS este un duşman al ţării mele. ISIS este o ruşine. Pune religia mea într-o lumină proastă. Nu reprezintă islamul şi nu îi consider (pe membrii săi) musulmani', a declarat Bilal Erdogan.

Unul din cei patru copii ai preşedintelui Erdogan, Bilal deţine nave de transport maritim şi controlează mai multe petroliere prin intermediul companiei sale şi al parteneriatului în alte firme.

El a negat însă că ar efectua activităţi de transport, compania sa având doar un contract pentru construirea de petroliere fluviale pentru un client rus. Bilal a negat şi posibilitatea ca fratele său Burak să fi fost implicat în transport de petrol din teritoriile controlate de Statul Islamic. 'El deţine o navă de transport, dar nu poate fi folosită ca petrolier', a precizat Bilal Erdogan.

El a afirmat, în schimb, că preşedintele sirian Bashar al-Assad este cel care profită din vânzarea petrolului Statului Islamic. 'Dacă veţi lua urma petrolului ISIS, îl veţi găsi pe Al-Assad', a susţinut el.

'Ceea ce s-a întâmplat cu avionul rusesc (doborât de aviaţia turcă - n.r.) a fost neplăcut, dar noi trebuie să ne concentrăm pe problema reală: ISIS şi viitorul Siriei', a mai spus fiul preşedintelui turc, după ce presa rusă a relatat că Bilal este implicat direct în contrabanda cu petrol cu Statul Islamic şi că Turcia a doborât avionul militar Su-24 pentru a proteja acest trafic.

Bilal Erdogan a sosi în Italia în acest an împreună cu soţia pentru a-şi finaliza studiile doctorale la Bologna. Criticii l-au acuzat că a fugit din Turcia în urma unor scandaluri de corupţie anterioare. Fiul preşedintelui a respins însă orice acuzaţii, afirmând că se află în Italia pentru a se concentra pe studiile sale. AGERPRES

×