x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI: Este imperativ ca politicile publice să asigure securitatea alimentară pentru toţi

FMI: Este imperativ ca politicile publice să asigure securitatea alimentară pentru toţi

20 Apr 2022   •   17:20
FMI: Este imperativ ca politicile publice să asigure securitatea alimentară pentru toţi

Guvernele trebuie să protejeze populațiile vulnerabile grav afectate de scumpirile la alimente și energie, arată un raport FMI.

Creșterea prețurilor a dus la sporirea riscurilor de tensiuni sociale, mai ales în statele sărace, care  sunt deja afectate de datoriile mari acumulate în timpul pandemiei de COVID-19. 

"Acţiunile guvernelor pentru protejarea celor vulnerabili, în situaţii dificile, au o contribuţie mare la păstrarea coeziunii sociale. Este absolut imperativ ca politicile publice să asigure securitatea alimentară pentru toţi", spune Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, pentru Reuters.

El este de părere că trebuie luate măsuri temporare precise, cum sunt transferurile de numerar, în loc de subvenţii ample şi generalizate, care ar putea fi mai costisitoare.

De asemenea, gospodăriile sărace cheltuie până la 60% din bugetele lor pe alimente, comparativ cu numai 10% de către gospodăriile medii din economiile avansate.

Însă multe state nu pot să ia măsuri de sprijinire a populației mai ales din cauza datoriilor acumulate în timpul pandmiei.

Datoria mondială a crescut cu 226 miliarde de dolari în 2020 dar FMI estimează că aceasta va scădea la 94,4% din PIB în acest an, de la 99,2% din PIB în 2020 și va rămâne la 95% din PIB pe termen mediu. Însă aceasta a crescut cu 11% în timpul pandemiei. 
 

×
Subiecte în articol: FMI securitate alimentara