x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI împrumută Turcia cu 45 miliarde de dolari

FMI împrumută Turcia cu 45 miliarde de dolari

10 Apr 2009   •   00:00

Turcia şi Fondul Monetar Internaţional au ajuns la o înţelegere de principiu privind condiţiile unui nou împrumut, în valoare de până la 45 de miliarde de dolari, pentru a ajuta ţara să reziste în actuala criză economică mondială, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ziarul economic 'Referans' citează declaraţia lui Mehmet Simsek, ministrul turc al Economiei, care a declarat că înţelegerea cu FMI va permite Turciei să-şi îndeplinească necesităţile de finanţare externă. Oficialul turc le-a explicat jurnaliştilor că se aşteaptă la semnarea acordului cu FMI în următoarele două-trei săptămâni.

Mehmet Simsek a afirmat că premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi directorul FMI Dominique Strauss-Kahn au fost de acord în principiu cu termenii de bază ai acordului.

Conform unui articol apărut în ziarul turcesc 'Radikal', împrumutul se va ridica la 45 miliarde de dolari şi va fi semnat pentru o perioadă de trei ani.

Autorităţile de la Ankara negociază de mai multe luni un nou acord stand-by cu FMI, însă discuţiile au fost supendate recent după ce părţile nu au putut să-şi rezolve diferenţele.

Turcia şi FMI au început discuţiile în luna ianuarie 2009 pentru un nou acord de împrumut, în condiţiile în care ultimul acord de tip stand-by convenit de Turcia cu FMI a expirat în luna mai. La sfârşitul lunii ianuarie autorităţile turce au anunţat că au căzut de acord cu FMI cu privire la liniile principale ale noului acord de împrumut, dar că mai există unele divergenţe şi că este necesar ca discuţiile să ia o pauză.

Deşi autorităţile de la Ankara nu au făcut aprecieri cu privire la sprijinul financiar pe care speră să-l obţină de la FMI, analiştii susţin că este aşteptat un acord de aproximativ 25 de miliarde de dolari, cel mai mare împrumut convenit vreodată de Turcia. Precedentul acord încheiat cu FMI a inclus acordarea unui credit de 16 miliarde de dolari şi a permis Turciei să iasă din grava criză economică provocată de căderea sectorului bancar în 2001. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe acordare