x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Formațiunea politică aflată la guvernarea Italiei, în faliment. Liga Nordului trebuie să returneze 49 de milioane de euro

Formațiunea politică aflată la guvernarea Italiei, în faliment. Liga Nordului trebuie să returneze 49 de milioane de euro

07 Sep 2018   •   19:50
Formațiunea politică aflată la guvernarea Italiei, în faliment. Liga Nordului trebuie să returneze 49 de milioane de euro

Justiţia italiană a autorizat joi plasarea sub sechestru a 49 milioane de euro ale Ligii, după condamnarea pentru fraudă a unor foşti responsabili ai partidului condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini, transmite AFP. 

Frauda datează din anii 2008-2010, când fondatorul Ligii Nordului, Umberto Bossi, şi fostul său trezorier, Francesco Belsito, au obţinut rambursarea necuvenită a unor cheltuieli electorale, în sumă estimată de 49 milioane de euro. 

După condamnarea celor doi, parchetul din Genova a încercat să recupereze suma, dar nu a putut plasa sub sechestru decât 3 milioane de euro. Cazul a ajuns până la Curtea de Casaţie, care l-a retrimis în aprilie unui alt tribunal. Acesta a autorizat joi confiscarea banilor. 

Avocaţii partidului susţin însă că în conturile acestuia nu se află acum decât 5,5 milioane de euro, provenite din contribuţiile unor aleşi şi donaţii ale simpatizanţilor. Avocaţii Ligii s-ar putea adresa din nou Curţii de Casaţie. 

Salvini, care a preluat la sfârşitul lui 2013 conducerea unei Ligi a Nordului fragilizate de aceste scandaluri, a dat în mod repetat asigurări că nu a văzut niciodată cele 49 milioane de euro reclamate de justiţie. 

În acea perioadă, Salvini a fost deputat, apoi europarlamentar al Ligii Nordului, precum şi vicepreşedinte al filialei din Lombardia a partidului. 

'Sunt absolut senin, îmi petrec timpul lucrând. Ne petrecem zilele şi nopţile să creştem numărul expulzărilor şi să îndepărtăm miile de indezirabili primiţi în această ţară, deci avocaţii vor face ceea ce au de făcut', a comentat joi Salvini, într-o conferinţă de presă. 

'Este o afacere din trecut. Sper că parchetul din Genova îşi va ocupa timpul mai degrabă cu cazul podului prăbuşit', soldat cu 43 de morţi la mijlocul lunii august, a adăugat şeful Ligii. 

'Dacă vor să ne ia tot, să ne ia tot, noi, în ce ne priveşte, vom face politică în linişte, pentru că îi avem pe italieni de partea noastră', a mai spus Salvini. 

Conform celor mai recente sondaje, partidul său, care la alegerile legislative din martie a obţinut circa 17% din voturi, este creditat acum cu peste 30% din intenţiile de vot.AGERPRES

×