Ankara a avertizat ferm Moscova în octombrie când avioane de luptă ruseşti au încălcat de două ori spaţiul aerian al Turciei, subliniind că ''forţele armate turce sunt clar instruite: chiar dacă e şi o pasăre care zboară, ea va fi interceptată'', scrie marţi într-un comentariu agenţia DPA.
Săptămâna trecută, Ministerul de Externe turc l-a convocat pe ambasadorul rus pentru pentru a-i aduce la cunoştinţă o plângere a Ankarei în legătură cu loviturile aeriene în nord-vestul Siriei, în apropiere de provincia Latakia, despre care se spune că au vizat o zonă controlată de rebelii turkmeni, susţinuţi de Turcia.
Purtătorul de cuvânt al MAE turc, Tanju Bilgic, l-a informat pe ambasadorul rus, Andrei Karlov, că opinia Turciei este că loviturile aeriene ruse nu vizează terorişti, ci civili, precizând că acest fapt ar putea avea ''consecinţe serioase''.
Incursiunile din octombrie au avut loc la câteva zile după începerea de către Rusia, pe 30 septembrie, a loviturilor aeriene în Siria împotriva Statului Islamic şi a altor grupări extremiste.
Opoziţia siriană şi susţinătorii săi spun că acţiunile Moscovei i-au vizat pe rebelii moderaţi care luptă atât împotriva preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, cât şi a Statului Islamic.
În acea vreme, premierul turc, Ahmet Davutoglu, afirma că Rusia a admis că a încălcat ''din greşeală'' spaţiul aerian al Turciei. Dar, într-un interviu pentru Haber Turk TV, Davutoglu a avertizat că regulile Turciei privind angajarea sunt clare: ''Forţele armate turce sunt clar instruite. Chiar şi o pasăre în zbor va fi interceptată''.
Davutoglu a insistat însă că încălcările spaţiului aerian nu vor provoca tensiuni între Turcia şi Rusia. ''Problema siriană nu este o criză Turcia-Rusia'', declara el.
Subliniind că cele două ţări sunt aliate, preşedintele turc, Recep Tyyip Erdogan, spunea la acea vreme: ''Dacă Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care a colaborat mult, atunci ea va pierde mult''.
Erdogan a estimat că un atac împotriva Turciei va fi un atac împotriva întregii Alianţe Nord-Atlantice, din care face parte Turcia.
NATO afirma în octombrie că incursiunile nu par să fie accidentale şi că este gata să desfăşoare forţe în Turcia dacă va fi nevoie. Relaţiile dintre NATO şi Moscova sunt deja puse la grea încercare în legătură cu conflictul din Ucraina.
Rusia şi-a intensificat loviturile aeriene în Siria după ce gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat atentatul din 31 octombrie asupra unui avion rus de pasageri, doborât în Sinaiul egiptean, soldat cu moartea tuturor celor 224 de persoane aflate la bord.