x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele ruse au avariat grav un pod strategic din Odesa. Exporturile de cereale din Ucraina ar putea fi afectate

Forțele ruse au avariat grav un pod strategic din Odesa. Exporturile de cereale din Ucraina ar putea fi afectate

27 Apr 2022   •   15:23
Forțele ruse au avariat grav un pod strategic din Odesa. Exporturile de cereale din Ucraina ar putea fi afectate

Rusia a lansat două atacuri cu rachete și a avariat un pod strategic în regiunea Odesa, au anunțat reprezentanții căilor ferate ucrainene. Incidentul ar putea afecta exporturile prin porturile dunărene, scrie Reuters.

Podul făcea legătura între Ucraina continentală de o parte din regiunea Odesa, în apropiere de gurile Dunării.

Podul peste estuarul Nistrului face parte din singura rută feroviară controlată în totalitate de Ucraina către porturile de la Dunăre ale acestei țări și pe care Kievul o considera o rută promițătoare pentru exporturi, în situația în care porturile la Marea Neagră sunt blocate de forțele ruse.

Ucraina este al doilea mare exportator agricol din Europa, după Rusia, și folosea transporturile pe apă însă după invazia Rusiei trebuie să folosească transportul feroviar prin Polonia și România. 

Primul atac a avut loc marți seară și, în urma unei rachete, podul peste estuar a fost avariat, însă, potrivit oficialilor locali, acesta ar putea fi restabilit rapid.

A doua lovitură a avut loc în această dimineață iar starea podului nu a fost încă raportată.

„Ramura feroviară a avut de suferit, desigur. Efectul este de minus 150 sau mai multe vagoane/containere cu metal și cereale pe zi", a declarat Roman Rusakov, reprezentantul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

El a precizat că ponderea încărcăturilor de cereale în totalul transporturilor de la Izmail nu este atât de mare și că „nu vor exista schimbări semnificative".

Datele căilor ferate au arătat că circa 1.000 de vagoane cu diverse încărcături la jumătatea lunii aprilie, inclusiv 238 de vagoane cu cereale, se aflau în stația Izmail, principalul port ucrainean de pe Dunăre.

Oficialii ucraineni din domeniul agriculturii și transporturilor au declarat că încearcă să sporească capacitatea de export a porturilor fluviale de pe Dunăre, care permit transportarea cerealelor către porturile românești de la Marea Neagră.

Reprezentanții portului Constanța de la Marea Neagră au declarat că Ucraina a trimis până acum circa 80.000 de tone de cereale, urmând să sosească și mai multe. Portul, care are o capacitate de depozitare de aproximativ 2 milioane de tone, a gestionat anul trecut exporturi de aproximativ 24 de milioane de tone dar este de obicei foarte aglomerat. 

Comercianții ucraineni spun că, în absența unei rute feroviare directe, livrările de cereale pot fi efectuate pe rutele rutiere deja utilizate în mod activ. De asemenea, cerealele pot fi livrate dinspre nord pe ruta deja existentă prin Moldova.

A existat o altă rută feroviară către Izmail, care trece prin teritoriul regiunii separatiste Transnistria, dar la începutul lunii martie a fost aruncat în aer un alt pod cheie al rutei.

×
Subiecte în articol: Rusia Odesa ucraina