x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost ministru rus de Externe: Discuțiile cu Rusia vor fi dificile. Trebuie oprită diplomația înșelăciunii

Fost ministru rus de Externe: Discuțiile cu Rusia vor fi dificile. Trebuie oprită diplomația înșelăciunii

18 Mar 2022   •   15:01
Fost ministru rus de Externe: Discuțiile cu Rusia vor fi dificile. Trebuie oprită diplomația înșelăciunii
Sursa foto: Agerpres

Un fost ministru rus de Externe spune că Rusia trebuie să revină la normele internaționale respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar până atunci nu există nicio înțelegere și sancțiunile economice trebuie să rămână în vigoare.

„Până când Rusia va reveni la respectarea normelor internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei fac parte din acele norme, până când vor dovedi că sunt capabile să respecte aceste norme, atât în ​​interior, și mă refer la minimum de drepturi ale omului, respectarea libertății presei, până atunci nu există nicio înțelegere, iar sancțiunile ar trebui să rămână”, afirmă Andrei Kozyrev, fost șef al diplomației ruse în perioada 19901-1996, pentru  foxnews.com

El a avertizat că scopurile Rusiei includ întreaga Europă de Est, cu intenția de a „ataca, de a face presiuni, de a intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

Totodată, discuțiile cu Rusia se vor dovedi dificile, deoarece practică ceea ce Kozyrev a numit „diplomația înșelăciunii”.

„Este vorba de minciuni. Este de necrezut", a spus Kozyrev, care a vorbit și despre relația sa profesională cu adjunctul său de atunci și actualul șef al diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Despre acesta spune că s-a „schimbat drastic” față de perioada când îi era subaltern.

„El a fost, știți, fratele meu în demersuri”, a spus el, acuzându-l pe Lavrov de „degradare morală și profesională”.

„Îmi împărtășea părerile, altfel, nu l-aș fi pus în această poziție și nu aș fi lucrat împreună. Nu știu de ce face asta. Era un diplomat bun și o persoană bună, era prietenul meu. Am încercat tot posibilul să stabilesc cele mai bune relații cu Europa și Statele Unite, cele mai dezvoltate și democratice țări. Mi-am dorit să fiu în acel club".

Serghei Lavrov a preluat portofoliul de la Externe în 2004. 

Kozyrev a deplâns faptul că Rusia „a pierdut inițiativa” în urmărirea democrației, despre care spune că „trebuie apărată în fiecare zi”. El l-a învinuit în mare parte pe președintele Vladimir Putin, despre care spune că nu are „habar despre lumea din afara biroului său de la Kremlin” sau „buncărul său de sub pământ unde se ascunde de COVID-19”.

„Habar n-are. El a subestimat Ucraina, a crezut că nu există nicio națiune ca Ucraina și, desigur, ei nu se vor opune agresiunii ruse. A crezut că nu există unitate în Occident. A subestimat Europa în același mod”, a spus acesta râzând.

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina