x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost ministru slovac, inculpat pentru că a salutat invazia rusă în Ucraina

Fost ministru slovac, inculpat pentru că a salutat invazia rusă în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   12:00
Fost ministru slovac, inculpat pentru că a salutat invazia rusă în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Fostul ministru slovac al Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii Supreme a ţării sale, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a invada Ucraina, relatează AFP.

Harabin a scris pe Facebook, a doua zi după invazia rusă din 24 februarie 2022, că "ar fi făcut exact acelaşi lucru ca Putin".

El a fost inculpat pentru "defăimarea unei ţări şi a unui popor" şi, de asemenea, pentru că a făcut apologia unei crime", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova.

Harabin ar putea primi o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Fostul ministru s-a declarat luni "mândru" că a făcut această declaraţie, pe care o menţine, fiind convins că Rusia a acţionat în respectul dreptului internaţional.

Harabin, un fost comunist în vârstă de 66 de ani, a mai spus într-un interviu difuzat de canalul de Youtube că Rusia are "datoria de a-i lichida pe toţi naziştii ucraineni responsabili pentru uciderea a 14.000 de copii, femei şi bătrâni în Donbas cu începere din 2014".

Extrem de critic la adresa UE, el a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei în guvernul populist al premierului Robert Fico (2006-2009) şi a fost preşedinte al Curţii Supreme, înainte de a candida fără succes la alegerile prezidenţiale din 2019.

Slovacia, o ţară membră a Uniunii Europene cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, a oferit Kievului un ajutor umanitar şi militar important de la invazia Rusiei în Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×