x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Foşti şefi ai serviciilor secrete din Ungaria, condamnaţi pentru spionaj. Dosarele au fost clasate până în 2040!

Foşti şefi ai serviciilor secrete din Ungaria, condamnaţi pentru spionaj. Dosarele au fost clasate până în 2040!

de Istvan Deak    |    05 Iul 2013   •   20:13
Foşti şefi ai serviciilor secrete din Ungaria, condamnaţi pentru spionaj. Dosarele au fost clasate până în 2040!
Sursa foto: Szilvasy Gyorgy

Un tribunal din oraşul Debrecen i-a condamnat vineri la câte doi ani şi zece luni de închisoare pe Szilvasy Gyorgy, fost ministru fără portofoliu însărcinat cu serviciile secrete, şi pe Lajos Galambos, fost director al Biroului naţional de securitate, pentru activităţi de spionaj, relatează hirado.hu şi hvg.hu.

Au făcut recurs
Totodată, Sandor Laborc, şi el fost director al Biroului naţional de securitate, a fost condamnat la un an de închisoare pentru spionaj şi complicitate, în timp ce omul de afaceri Laszlo Puski, co-proprietarul unei companii de securitate având legături cu Rusia, a fost achitat de acuzaţiile de activităţi subversive. Deciziile nu sunt definitive, iar toţi cei acuzaţi au făcut recurs la sentinţă.

Proces desfăşurat în secret
De altfel, liderul Partidului Socialist MSZP, Mesterhazy Attila, a declarat potrivit hvg.hu că îl consideră în continuare nevinovat pe Szilvasy Gyorgy, denunţând modul în care s-a desfăşurat procesul.
Procesul s-a desfăşurat în secret, iar dosarele legate de caz au fost clasificate până în 2040 întrucât, potrivit procurorilor, “pe parcursul procesului au fost evocate secrete de stat”.
Szilvasy Gyorgy a declarat vineri pentru MTI că a fost condamnat fără a se aduce nicio dovadă împotriva sa. La rândul său, Galambos Lajos a declarat, pentru aceeaşi agenţie de presă, că nu a făcut nimic altceva decât să-şi servească patria.

Atacuri informatice
După cum menţionează MTI, în iulie 2011, portalul ungar de ştiri Index a indicat, citând surse confidenţiale, că acuzaţiile de spionaj împotriva lui Szilvasy, Galambos şi Laborc au pornit de la o serie de atacuri asupra sistemului informatic central al Guvernului şi sistemelor unor agenţii guvernamentale, în perioadele în care cei trei se aflau la conducerea serviciilor secrete.
Galambos, care a condus Biroul naţional de securitate între 2004 şi 2007, a fost arestat pentru presupuse activităţi de spionaj la 28 iunie 2011, ulterior fiind pus în cauză şi Szilvasy. Succesorul lui Galambos, Laborc (2007-2009), a fost de asemenea arestat sub suspiciunea de complicitate.

Poveşti cu spioni
Index.hu a mai relatat că un individ, purtând un hanorac cu glugă care fusese adus la acea vreme la procuratură împreună cu Szilvasy, era un hacker implicat în aşa-zisul caz legat de firma UD Zrt. Respectivul caz datează din 2008, când a fost lansată o anchetă cu privire la activităţile acestei firme, al cărei personal era format în cea mai mare parte din foşti ofiţeri de poliţie şi securitate şi care era bănuită că a spionat politicieni.

Mesaj de susţinere pe Facebook

Fostul premier Ferenc Gyurcsany, lider al Coaliţiei democratice, de stânga, şi-a exprimat solidaritatea cu Szilvasy, calificând drept o “absurditate a Guvernului condus de premierul Orban Viktor faptul că, pentru prima dată din anii 50, un fost ministru este condamnat la închisoare. “Sunt alături de tine, Szilvasy Gyorgy!”, a spus fostul premier socialist într-un mesaj video postat pe reţeaua Facebook, ca reacţie la sentinţa primită de fostul ministru.

×
Subiecte în articol: Ungaria servicii secrete spionaj