x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi-a serbat ziua cu Putin. Oripilare în Germania!

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi-a serbat ziua cu Putin. Oripilare în Germania!

30 Apr 2014   •   09:52
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi-a serbat ziua cu Putin. Oripilare în Germania!
Guvernul şi media germane s-au distanţat marţi de fostul cancelar Gerhard Schroeder, după ce au fost publicate fotografii în care acesta se îmbrăţişează cu preşedintele rus Vladimir Putin, luni seara, la Sankt Petersburg. Subiectul face acum înconjurul presei occidentale.

Fotografiile publicate online şi în presa din Germania îl prezintă pe fostul cancelar social-democrat îmbrăţişându-l pe Vladimir Putin şi zâmbind larg, în momentul în care se întâlnesc în faţa treptelor Palatului Iusupov din Sankt Petersburg, unde Schroeder şi-a serbat, cu întârziere, ziua de naştere, luni seara. Întârziere, căci Schroeder a împlinit 70 de ani la 7 aprilie.
Biroul lui Schroeder nu a comentat fotografiile date publicităţii şi atât de blamate de media.

Gerhard Schroeder “nu reprezintă Guvernul german”, a declarat un înalt oficial guvernamental german, întrebat în legătură cu fotografiile. “Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că domnul Schroeder s-a retras din viaţa politică activă de ceva vreme”, a adăugat acesta, potrivit Der Spiegel.

Publicarea controversatelor fotografii are loc într-un moment de puternice tensiuni între Occident şi Rusia şi după două valuri de sancţiuni impuse unor oficiali şi companii din Federaţia Rusă de către SUA şi UE. Germania, care se bazează în mare măsură pe livrările de gaz natural din Rusia, a încercat să aplaneze tensiunile legate de evoluţiile din Ucraina şi a fost percepută în Occident ca ezitantă faţă de o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei, în timp ce sondajele de opinie arată că germanii se opun sancţiunilor comerciale, comentează Reuters.
Schroeder, fost cancelar în perioada 1998-2005, a fost criticat în trecut pentru relaţiile sale apropiate cu Putin. Fostul şef al Executivului german a devenit, după plecarea de la frâiele Guvernului, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii germano-ruse Nord Stream AG.

“Schroeder îşi serbează ziua de naştere cu Putin şi face să pară absurdă politica externă a Germaniei”, a scris comentatorul Roland Nelles în ediţia online a revistei Der Spiegel.
Christoph Strasser, responsabilul pentru drepturile omului în Bundestag, l-a acuzat pe Schroeder de cinism. ”În aceste momente, să freci umărul lui Putin în mod demonstrativ este o provocare. Pentru oricine luptă pentru drepturile omului şi împotriva politicii agresive a lui Putin, acest lucru pare cinic”, a insistat acesta.

Heiner Bremer, corespondent politic al canalului de ştiri N-TV, a afirmat la rândul său că întâlnirea de la Sankt Petersburg “arată că Schroeder nu are instincte şi fineţe”, având loc “într-un moment în care Putin a anexat Crimeea şi încearcă să redeseneze frontierele Europei de Est”, pentru a conchide că fostul cancelar “şi-a pierdut toată credibilitatea”.

Şi Frankfurter Allegemeine Zeitung l-a criticat pe Gerhard Schroeder, adăugând că propriul său partid SPD a rămas fără cuvinte. “E ceva macabru în fotografiile cu Schroeder zâmbind în timp ce îl îmbrăţişează pe Putin, într-un moment în care trimişi germani sunt luaţi ostatici de admiratori fanatici ai lui Putin”, a notat Thomas Holl într-un comentariu, făcând referire la observatori ai OSCE reţinuţi de separatişti la Slaviansk.

×
Subiecte în articol: Gerhard Schroeder putin germania