x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier polonez Kaczynski: Germania vrea să anexeze o parte din Polonia, Angela Merkel este omul STASI

Fostul premier polonez Kaczynski: Germania vrea să anexeze o parte din Polonia, Angela Merkel este omul STASI

05 Oct 2011   •   12:15
Fostul premier polonez Kaczynski: Germania vrea să anexeze o parte din Polonia, Angela Merkel este omul STASI

Fostul prim ministru polonez Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, decedat in aprilie, anul trecut, in accidentul aviatic de la Smolensk, Rusia, a lansat un atac fara precedent la adresa Germaniei si a cancelarului Angela Merkel, relateaza Spiegel.de.

In cartea sa 'Polonia viselor noastre', J. Kaczynski pretinde ca Berlin urmareste sa anexeze teritoriile din Vest-ul Poloniei, care au apartinut Germaniei pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai mult, fostul premier sustine ca Angela Merkel a beneficiat de suportul STASI (Securitatea Germaniei de Est, care a disparut o data cu reunificarea Germaniei, in 1990) pentru a ajunge cancelar, in 2005. 'Merkel apartine unei generatii de politicieni germani care si-ar dori sa reinstaureze Germania imperialista', spune Kaczynski. El cere sa se puna oprelisti investitiilor germane in Vest-ul Poloniei, avertizand: 'Ne vom trezi, intr-o zi, intr-o Polonie mai mica'.

Spiegel remarca faptul ca aceste atacuri vin in contextul alegerilor generale din Polonia, care se vor desfasura duminica. Partidul lui Kaczynski, 'Lege si Dreptate' (conservator) se afla la cateva procente in urma partidului de guvernamant, Platforma Civica (de centru-dreapta), condus de premierul Donald Tusk, creditat cu 31-35% din sufragii.

Jaroslaw Kaczynski a realizat ca polonezii au obosit sa-i asculte lamentarile paranoide legate de decesul fratelui sau si incearca o schimbare de tactica, de ultim moment, in directia nationalista.

Ministrul de Externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a comentat acid: 'Kaczynski dovedeste ca nu mai crede in sansele sale de a redeveni premier. Asemenea asertiuni l-ar pune intr-o postura imposibila in raporturile externe, europene'.

Intre anii 2005 si 2007, cand partidul lui Kaczynski s-a aflat la putere, relatiile Poloniei cu Germania s-au deteriorat, politicienii si mass-media din cele doua tari aruncandu-si, reciproc, insulte. Donal Tusk a reusit sa aplaneze tensiunile si relatiile s-au normalizat in ultimii ani, ceea ce l-a determinat pe Kaczynski sa acuze ca Polonia a capitulat.

×