x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, nu mai poate candida opt ani

Fostul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, nu mai poate candida opt ani

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   20:30
Fostul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, nu mai poate candida opt ani
Sursa foto: Hepta

Fostul preşedinte Brazilian, Jair Bolsonaro, a fost condamnat la opt ani de ineligibilitate la o funcţie publică, pentru abuz de putere, din cauza informaţiilor false pe care le-a difuzat în privința sistemului electronic de vot, înainte de înfrângerea sa în scrutinul din 2022, transmite AFP.

Bolsonaro, în vârstă de 68 de ani, a denunţat o "înjunghiere în spate" după această sentinţă, care îl privează de dreptul de a candida la preşedinţie în 2026 şi deschide bătălia pentru succesiunea sa la conducerea dreptei şi extremei drepte pe scena politică braziliană.

"Suntem pe calea către dictatură", a tunat el, anunţând imediat că va face recurs la Curtea Supremă."Nu sunt mort, vom continua să muncim (...). Nu este sfârşitul dreptei în Brazilia", a declarat presei liderul de extremă-dreapta în timpul unei călătorii la Belo Horizonte, în sud-estul ţării.

Fostul şef al statului (2019-2022) a fost condamnat pentru "abuz de putere politică şi folosire necorespunzătoare a mijloacelor de comunicare". Şi aceasta din cauza criticilor sale lipsite de probe împotriva presupusei nesiguranţe a urnelor electronice cu câteva luni înainte de scrutinul câştigat de rivalul său de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Instanţa a avertizat înainte de alegeri că "nu va admite extremismul infracţional" şi nici "informarea frauduloasă, dezinformarea, cu scopul de a induce în eroare alegătorii", a declarat preşedintele Tribunalului Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes.

×
Subiecte în articol: jair bolsonaro candidatura