x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul şef al ISU: „La intervenţiile în caz de cutremur, primele trei patru ore sunt cele mai grele”

Fostul şef al ISU: „La intervenţiile în caz de cutremur, primele trei patru ore sunt cele mai grele”

de Mara Raducanu    |    11 Mar 2011   •   15:51

Un focar de incendiu a fost semnalat într-o clădire care adăposteşte o turbină de la centrala nucleară Onagawa, din prefectura Miyagi, în urma cutremurului puternic din nord-estul Japoniei. Totuşi, nicio scurgere radioactivă nu a fost depistată nici la această centrală, nici la altele din prefectura afectată, în orele care au urmat cutremurului, au afirmat autorităţile. În total, 11 reactoare s-au oprit automat, a dat asigurări Ministerul Industriilor. Totodată, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a anunţat că cele patru centrale nucleare japoneze situate cel mai aproape de zona afectată de cutremurul de vineri au fost “oprite în deplină siguranţă”. Aurel Udor, fostul şef al Inspectatul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat pentru Jurnalul Naţiuonal că în astfel de cazuri, indiferent unde se întâmplă ele, prioritizarea acţiunilor este foarte importantă. Deşi vorbim despre un incendiu la o centrală nucleară, generalul Udor susţine că orice pompier din lume salvează în primul rând viaţa semenilor. “Situaţia din Japonia este una diferită şi vă spun şi de ce. Pentru că în afara cutremurului, tsunami a ras tot de pe suprafaţa pământului. În ceea ce priveşte intervenţia în cazul incendiului, orice pompier din lumea asta face ceea ce trebuie făcut în primul rând. Adică, salvează viaţa semenilor săi. În acest caz, fiind un incendiu la o centrală nucleară trebuie acţionat pentru ca toată zestrea de substanţă din rezervor să nu se extindă. Şi, exact aşa cum vă spuneam, trebuie stabilită clar o prioritizare a acţiunilor. Iar pe primul loc este fără îndoială salvarea oamenilor, urmată de strategia de gestionare a  incendiului.

Generalul Udor a mai spus că alerta la o centrală nucleară se declanşează chiar dacă nu a fost  afectat generatorul. Pentru că dintr-un incendiu normal se poate extinde la locuri în care ar putea produce iradiaţii. “Din câte am auzit, japonezii au închis toate centralele. Această stare de alertă nucleară poate fi interpretată şi ca un semnal de alarmă pentru a pune în temă populaţia, preventiv. În situaţii din astea e mai bine să-i spui cetăţeanului corect şI concret cum stau lucrurile, pentru ca orice om să fie pregătit în consecinţă. Eu am văzut  cu ochii mei că  pompierii japonezi  sunt foarte bine instruiţi, foarte bine dotaţi şi  sunt convins că ştiu ce au de făcut. Mai mult, referitor la cutremure şi la modul de intervenţie al pompierilor, am tot spus de câte ori am avut ocazia că primele trei patru ore până la opt ore sunt cele mai grele. Toată lumea vrea să vadă ce i s-a intamplat familiei şi  să ajungă acolo. Am enunţat chiar  şi o propunere.  Spre exemnplu, la noi în Bucureşti perimetrul - Piaţa Victoriei-Piaţa Unirii- Operei-Moşilor ar trebui închis. Pentru că,  Doamne fereşte, în caz de ceva, cetăţeanul să nu intre în  perimetul de cutrermur. E o propunere care ar trebui legiferată, a mai spus fostul şefl al ISU.”

×