x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

de Mediafax    |    09 Apr 2012   •   08:34
Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

Fostul sef al KGB din Osetia de Sud Leonid Tibilov a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, cu 54,12 la suta din voturi, potrivit rezultatelor anuntate luni in acest teritoriu separatist georgian sustinut de Moscova, relateaza AFP.

"Leonid Tibilov este considerat ales in postul de presedinte al republicii Osetia de Sud", a declarat presedinta Comisiei electorale, Bela Plieva, citata de agentia rusa RIA Novosti.

Contracandidatul lui Tibilov, delegatul pentru drepturile omului din republica autoproclamata, David Sanakoev, in varsta de 35 de ani, a obtinut 42,65 de procente, conform acestor rezultate.

Rata de participare a fost de 71,26 la suta, conform aceleiasi surse, la acest scrutin care trebuie sa puna capat unei crize politice de mai multe luni.

Leonid Tibilov, in varsta de 60 de ani, s-a clasat pe primul loc si la primul tur de scrutin, desfasurat la sfarsitul lui martie.

Format, potrivit RIA Novosti, la scoala KGB din Minsk (Belarus) in perioada sovietica, el are gradul de general si a fost ministru al Securitatii Statului in Osetia de Sud - seful KGB local - in anii '90.

Aceste alegeri au loc dupa anularea scrutinului din 27 noiembrie castigat de opozanta Alla Djioeva in fata unui candidat ales de "presedintele" in exercitiu Eduard Kokoiti cu acceptul Kremlinului.

Dupa invalidarea votului, opozanta a preluat conducerea miscarii de contestare, marcate de zece zile de manifestatii.

In februarie, ea a fost spitalizata dupa ce, potrivit sustinatorilor ei, a fost lovita de politistii veniti sa o aresteze. Djioeva era acuzata ca vrea sa organizeze o lovitura de stat.

Ea nu a candidat la noile alegeri si urmaririle demarate impotriva ei au fost, pentru moment, abandonate.

Acel scrutin, invalidat oficial pentru nereguli, a fost considerat un revers pentru Rusia, care a instalat trupe si a plasat sub protectia sa Osetia de Sud, precum si un alt teritoriu separatist georgian, Abhazia, dupa razboiul ruso-georgian din august 2008.

×