x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frănă pentru reforma vinului

Frănă pentru reforma vinului

de Irina Cristea    |    18 Iul 2007   •   00:00
Frănă pentru reforma vinului
Sursa foto: PASCAL PAVANI/

Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodămăntul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insă o surpriză.

Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodămăntul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insă o surpriză. Majoritatea producătorilor europeni işi manifestase nemulţumirea faţă de iniţiativa Comisiei.

Industria europeană a vinului pierde teren incet, dar sigur, in faţa concurenţei din Chile, Argentina, SUA sau Australia. Pentru a reforma acest sector cu care multe dintre statele membre ale Uniunii Europene se măndresc, Comisia Europeană a intocmit un plan, care s-a lovit insă de opoziţia miniştrilor Agriculturii.

OBIECŢII. "Multe dintre propunerile făcute sunt foarte greu de acceptat de unele state, inclusiv de Portugalia. De exemplu, liberalizarea totală a sectorului, care ar ridica probleme serioase in anumite regiuni", a declarat ministrul portughez al Agriculturii, Jaime Silva. Poziţia sa este susţinută de Franţa şi de Germania.

ZAHĂRUL. De altfel, aproape fiecare stat a avut ceva de obiectat cu privire la planul Comisiei. Austria, Cehia, Slovacia şi Luxemburg critică planul Comisiei de a inter-zice utilizarea zahărului pentru "imbogăţirea" vinului, pe considerentul că vinurile produse in nordul Europei provin din struguri mai puţin răsfăţaţi de razele soarelui. "Zahărul este acceptat la inţelegerile cu SUA şi ne va fi greu să le explicăm producătorilor noştri că nu este acceptat in Europa", a spus şi ministrul de resort din Germania.

In pachetul său de reforme, Bruxellesul sugera inclusiv reducerea numărului de producători de vin şi al suprafeţelor cultivate cu viţă-de-vie (cu aproape 200.000 de hectare). De asemenea, o soluţie pentru redresarea industriei vinului ar fi renunţarea la ajutoarele de stat pentru producătorii care inregistrează surplusuri.

Ameninţare

Publicaţia EUObserver relatează că doar Spania şi Italia şi-ar fi manifestat susţinerea faţă de reforma propusă de Comisia Europeană. Potrivit AFP, Romănia s-a aflat pe lista statelor care s-au abţinut la momentul votului. "Ştiu că există opinii diferite in statele membre, dar dacă vom continua să stăm cu braţele incrucişate, atunci vom distruge iremediabil producţia europeană de vin", a spus comisarul european pentru Agricultură, daneza Mariann Fischer Boel. Consumul de vin este in scădere in UE, iar importurile inregistrează o creştere mult mai rapidă decăt exporturile.

×
Subiecte în articol: externe